Иван Леонов с трета победа за сезона на пистата Филип Айлънд


Иван Леонов от отбора на Спарта спечели своята трета победа за сезона, след като успя да се справи със своя съотборник и основен конкурент за победата, Стоян Барбуков. Това бе четвърта поредна двойна победа за Спарта, с което преднината им в класирането при отборите нарастна на цели 108 точки пред Енджиниър Рейсинг, а пък при пилотите Леонов вече е на 19 точки пред Барбуков.

Стартиралият от пол-позишън Петър Николов отново нямаше никакъв късмет и записа второ отпадане за сезона. След по-слаб старт и пропадане зад двамата пилоти на Спарта, Николов не прецени добре дистанцията между себе си и Леонов при спирането за втори завой, което доведе до лек контакт и излитане от пистата за Николов. Това го смъкна до 8-та позиция, но истинските проблеми за него тепърва предстояха – настигайки своя съотборник Ясен Стамов, липсата на феърплей и отборна игра доведоха до няколко блокирания, избутвания и удари от страна на Стамов, което не само изгуби много време на Николов, ами накрая и го изпрати в стената, което доста повреди неговия болид.

През това време битката за първото място между Барбуков, който след много силен старт от трета позиция излезе водач в състезанието, и Леонов, който се размина без последици след контакта му с Николов, течеше с пълна сила. Дулички следваше и двамата на дистанция от около секунда, след като преди това успя да се справи със Стамов. На 3-тата обиколка обаче, при спирането и влизането в 3-и завой, Барбуков загуби контрол над задницата на болида си и се завъртя, а пък идващият след него Дулички нямаше добра видимост и не можа да избегне удара в Спартата. Това доведе до загуба на предно крило на болида на Турбо Рейсинг, както и изкривено окачване, докато Барбуков се размина без сериозни повреди, губейки 2 места спрямо Илия Стойков и Ивайло Каменов. Дулички се смъкна до последната позиция, а скоро пред него излезе от бокса и Николов, също със сериозни повреди по болида си. Така и двамата се опитваха с внимателно каране да доведат колите си до финала и да вземат някакви точки, но Николов нямаше късмет и отпадна по-късно в състезанието след нов удар в стената.

Най-отпред Леонов поддържаше прилична дистанция от около 8-10 секунди пред Барбуков, който бързо се беше справил с Каменов и Стойков, като и двамата имаха сходно темпо през по-голяма част от надпреварата, и така завършиха съответно 1-ви и 2-ри. С разумно каране пък Ивайло Каменов, който за пръв път след сезон 4 през далечната 2015-а отново взе участие в лигата, успя да завърши 3-ти. 4-ти, след като успя да се опази от по-сериозен удар със Стамов и Николов, завърши Момчил Пенов, като в този старт заместваше заетият с лични ангажименти пилот на Ситроен Иван Иванов. 5-ти завърши Илия Стойков, изоставайки на обиколка зад победителя. Последен с точки се разписа Дулички, докарвайки повредения си болид до финала на 2 обиколки зад Леонов.

Калин Сергеев беше първият отпаднал в състезанието, след като стартира от бокса заради грешка в изчислението на количеството гориво. Отборът на Енджиниър Рейсинг пък претърпя пълен крах с отпадането и на двамата си пилоти, като Стамов получи и множество наказания заради причинените инциденти и ситуации спрямо неговите конкуренти. Това му донесе бан за следващото състезание, тъй като събра лимита от 8 наказателни точки през сезона.

Следващият старт ще бъде на пистата Истанбул Парк в Турция идната Неделя, 10-и Декември. Пистата се радваше на голяма популярност сред пилотите във Формула 1, и докато те за съжаление вече не карат на нея, нас нищо не ни спира да се насладим отново на интересната конфигурация която трасето предлага.

Дали Спарта ще продължат с доминацията си през сезона или най-после късметът на Дулички и Николов ще се обърне в тяхна полза? Дали пък Иван Иванов, който цял сезон показва много добро темпо и за малко не взе победата на Силвърстоун, няма най-сетне да се разпише като победител? Всичко това предстои да видим в ГП на Турция тази Неделя!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *