Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига

Христо Ичов и отборът на Спарта диктуваха сезон 3 в Българската Рейсинг Лига. Сезон, уважен от неособено голяма бройка пилоти, но сезон, в който сериозно участие взеха най-значимите фигури от първите 2 сезона в лигата – Христо Ичов, Димитър Дулички, Димитър Пашов, Иво Младенов и др.

Сезонът започна в Сан Марино, където пол позишън взе Петър Николов, загатвайки, че го очаква силен сезон. Христо Ичов – фаворит номер 1 за титлата пък започна по-скромно от очакванията и щеше да стартира седми, след като не успя да запише добра обиколка. Димитър Дулички и Иво Младенов пък щяха да стартират съответно втори и трети.
Николов стартира ужасно, допускайки колата му да се завърти на старта и да се удари в страничните мантинели, довело до откъсване на предния спойлер на колата на варненеца, което практически провали надеждите му за победа. Не след дълго Николов се отказа, поради прекомерни щети по колата му.
След грешката на Николов колоната поведе Дулички, но сблъсък с Младенов на първи завой го отпрати в тревата. След инцидента Дулички започна да греши и се свлече назад в колоната.
Късмет нямаше и Христо Ичов, който също трябваше да посети бокса рано рано, което пък отвори широко вратата към лидерството на Иван Маринов, който бе водач цели 33 обиколки, но и той не успя да ударжи колата си на няколко места, което в крайна сметка доведе до отпадане, поради гръмнал двигател, малко преди края.
Междувременно след ранните тревоги Христо Ичов, единствен от пилотите на пистата успяваше да ”събере” карането си и бавно се придвижваше напред в колоната. Иво Младенов също бе в челото и в края на надпреварата се наблюдаваше битка между него и Ичов за победата. За съжаление на зрителите Иво сгреши малко преди края и по този начин Христо нямаше проблем да грабне победата, карайки спокойно в края на състезанието. Христо успя да грабне и най-бързата обиколка, като направи обиколка със само 12 хилядни по-бърза от тази на Димитър Пашов, завършил на трета позиция.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Резултатите от състезателния уикенд в Сан Маринов можете да видите – ТУК.
Обиколка на пистата от онборд камера – ТУК.
В квалификацията за ГП на Малайзия Христо Ичов не допусна изненада и грабна пол позишъна, но само на по-малко от една десета зад него щяха да стартират Кирил Стоянов и Димитър Пашов.
В това състезание станахме свидетели и на първото преваляване в състезание от лигата. Христо Ичов се виждаше победител, но инцидет с неговия съотборник от Спарта Иван Леонов доведе до контакт на двата автомобила, което изпрати Христо на трета позиция, зад победителя в състезанието Иво Младенов и заелия втора позиция Петър Николов. Състезанието успяха да завършат още: Димитър Пашов, Иван Леонов и Андрей Митров. Най-бързата обиколка в състезанието отново бе дело на Христо Ичов.
Резултатите от уикенда можете да видите – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Квалификацията в Канада спечели Димитър Пашов. Компания на първа редица му правеше Христо Ичов, а от втора такава щяха да стартират Петър Николов и Димитър Дулички. От пета позиция потегляше Иво Младенов.
Надпреварата ще се запомни и с рекорда за сезона – а именно цели петнадесет участника взеха участие.
В надпреварата Христо Ичов нямаше никакви проблеми на леко мокрото трасе и записа втора победа за сезона. Петър Николов завърши втори, а Димитър Дулички успя да излъже с по-добра стратегия Димитър Пашов за третото място. От петнадесетте участника успяха да завършат само 7, като Андрей Митров постави още един рекорд – за най-много влизания в бокса, в рамките на едно състезание, цели 10!
Статия за този уикенд можете да видите – ТУК.
Резултатите от него – ТУК.
Видео ревю – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
В квалификацията за Гран При на Австрия Ичов отново нямаше проблеми да вземе пол позишъна, като втори стартираше Пешо Николов. Иво Младенов пък щеше да стартира от трета позиция.
В състезанието Ицо също нямаше проблеми и оформи своя хет-трик от поредни победи. Петър Николов и Иво Младенов оформиха почетната стълбичка, като единствения друг завършил бе Иван Леонов.
Резултати от този уикенд – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Ичов грабна пол позишъна и в ГП на Европа на пистата във Валенсия, като Пашов и Дулички бяха на много малки разлики – съответно 93 хилядни и 151 хилядни, което обещаваше да направи състезанието интересно.
Ранно меле на първи завой обърка доста от плановете на пилотите, част от които изостанаха. Това позволи на Николов да се озове пред Ичов и да мечтае за победа, но не след дълго се видя, че няма темпото за борба със шампиона от втория сезон на лигата. В началото Дулички след серия от грешки и удари в стената се отказа, продължавайки серията си от слаби резултати, и по всичко личеше, че това ще бъде най-слабия сезон на Дулички в лигата.
Ичов грабна победата и най-бързата обиколка в състезанието и се оформи като основен претендент за титлата. Основните му конкуренти от миналите сезони Дулички, Пашов и Младенов с нищо не загатваха, че могат да оспорят титлата на Ичов, с изключение на няколко проблясъка. Втори завърши Петър Николов, а трети – правещият много добър сезон Иван Леонов.
Резултати – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
В Гран При на Белгия – шести кръг за сезона, Христо Ичов отново имаше късмет в квалификацията след като я спечели с преднина от само 39 хилядни пред Петър Николов, който с всички сили преследваше първата си победа в лигата. За негово съжаление и тук не дойде неговият момент на слава. Ичов победи и тук и вече всички се питаха кога титлата му ще стане официална. Николов бе втори на 7 секунди изоставане. Трети финишира Младенов, а останалите завършили бяха Леонов и Илия Стойков, който заедно с Павел Дечев се завърнаха в лигата, но за съжаление само за това състезание. Дебют направи Ивайло Каменов. Най-бързата обиколка в състезанието бе постигната от Иво Младенов.
Резултати – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Гран При на Италия донесе така дългоочаквания триумф на Петър Николов. След няколко състезания в които бе начело на колоната, но никога не успяваше да спечели, варненецът постигна първата си победа в ГП на Италия на легендарната писта Монца. Втори завърши Христо Ичов, а трети Кирил Стоянов. Димитър Пашов не завърши, но отново показа, че на това трасе е много бърз и взе пол позишъна. Андрей Митров пък бе близо до изравняване на рекорда си от най-много боксове, но само 1 по-малко го лишиха от този ”успех”.
Запис на състезанието – ТУК.
Обширна новина за състезанието – ТУК.
Резултати – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
В Гран При на САЩ на пситата в Индианаполис се завърна Димитър Дулчики, пропуснал предните два старта. Не бе ясно по какъв начин се бе отразила почивката на Дулички. Оказа се обаче, че Дулички е успял да навакса изоставането си. Стартирал от най-задна позиция на старта кюстендилецът направи много добър старт и още в завой 1 вече бе втори, зад спечелилия пол-позишън и повел колоната Христо Ичов. Двамата сътвориха битка продължила цели 40 обиколки, в която имаше множество атаки, изпреварвания и игра с влизанията в бокса. Пръв сгреши Ичов, а след него и Дулички, който изпусна задницата на колата си и се натресе в стените около последния завой, което доведе до принудителен стоп при механиците. По всичко изглеждаше, че Христо Ичов ще спечели безпроблемно, още повече, че бе по-бърз от Дулчики в този момент, но проблем с атмосферните условия на пистата доведоха до завъртане на Ичов и повреда в двигателя на пловдивския ас. След като получиха информация за аварията на Ичов останалите на пистата трима участници – Дулички, Николов и Леонов върнаха рязко газта и успяха да докарат колите си безпроблемно в същия ред. По този начин Димитър Дулички грабна първата си победа за сезона. Христо Ичов, въпреки отпадането си успя да запише точки, след като бе класиран четвърти. Най-бързата обиколка в състезанието бе дело на Димитър Дулички.
Резултати – ТУК.
Новина – ТУК.
Обиколка на пистата от онборд камера – ТУК.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Гран При на Япония донесе втората титла на Христо Ичов в кариерата му в Българската Рейсинг Лига. След дълго и изпълнено с емоции състезание Ичов успя да грабне победата в самия край, когато сгреши, повреди болида си и трябваше да влиза в бокса. С бясно темпо накрая и с новите си гуми за Ичов не бе проблем да се справи с Петър Николов и да грабне победата, а с това и титлата. Безспорно Ицо бе най-добре представилият се пилот през последните 2 сезона и заслужено успя да завоюва двете си титли с огромна преднина и в двата шампионата.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Гран При на Бразилия бе последното състезание за сезона. Пистата Интерлагос по традиция ни правеше свидетели на интересни състезания изпълнени с битки – понякога красиви, понякога не, но винаги на тази писта емоциите бяха много. Димитър Дулички бе спечелил предните 2 издания на тази надпревара и след победата си в САЩ имаше амбиции да спечели отново и да направи хет-трик от победи на това трасе в лигата. Допълнителните 2 победи на кюстендилеца в БГФ1 на Интерлагос пък го правеха един от най-големите фаворите за победата. Христо Ичов – двукратен шампион, пък бе на другия полюс – нямаше победа на това трасе и също имаше желание да спечели. Иво Младенов се завръщаше след като пропусна няколко състезания и не се знаеше в каква форма е. Никой не отписваше и него от сметките.
По време на квалификацията настъпи лек хаос, след като на пистата започна да вали леко. Това провали обиколките на Младенов и Дулички и те щяха да стартират четвърти и трети, зад заелия пол позишън Христо Ичов и правещия му компания на първа редица Петър Николов, който преследваше своята втора победа.
В началото на надпреварата станахме свидетели на тройна битка за лидерството. Колоната поведе Петър Николов, следван от Христо Ичов и Димитър Дулички. Лек контакт м/у първите двама пък доведе до леко изоставане на Ичов. Това бе добре дошло за Дулички, който след няколко атаки срещу лидера Николов, успя да поведе колоната. Не след дълго и Ичов се справи с Николов и поведе битка с Дулички, докато Николов лека по лека започна да изостава. По това време пък Иво Младенов бе разочаровал феновете си и отпаднал рано.
Кулминацията на състезанието дойде в първия бокс на Христо Ичов. Ицо очевидно не бе тествал влизане в бокса и привиши сериозно скоростта там, което му донесе 10 секунден наказаделен престой при механиците. На всичкото отгоре Ичов при опита си да спре се завъртя и това повреди окачването на Спартата му.
По този начин Димитър Дулички се движеше необезпокоявано на първа позиция, която успя да удържи да края и спечели комфортно. Драмата бе за втора позиция, където Ичов след проблемите си успяваше да настига малко по малко Николов, но проблем с компютъра на Петър го извади от надпреварата. По този начин Ичов успя да завърши втори. Трети пък бе неговият съотборник Иван Леонов.
Новина за състезанието – ТУК.

Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига

По този начин приключи третият сезон в Българската Рейсинг Лига.
Христо Ичов грабна титлата с актив от 213 точки, следван от Петър Николов с 159 и Иван Леонов с 99. Въпреки силния финален щурм Димитър Дулички завърши на четвърта позиция и не успя да вземе купа, следван от другите разочаровали пилоти – Иво Младенов и Димитър Пашов. Общо 20 пилота взеха участие през сезона.
ГЕНЕРАЛНО КЛАСИРАНЕ ПИЛОТИ
При конструкторите, благодарение на Христо Ичов и Иван Леонов, който никога не се отказваше и по този начин носеше ценни точки, Спарта размаза конкуренцията и спечели титлата с актив от 312 точки, следвани от BMW Shark и отбора на Turbo Racing, който подобно на сезон 2012, отново се размина с едно място по-напред в подреждането, губейки втората позиция с едва 4 точки.
С това слагаме край на сезон 3 и се отправяме към сезон 4. Управата на лигата благодари на всички наши приятели, които въпреки проблемите, продължаваха да участват в нея. Надяваме се да Ви видим и по време на сезон 4, както и да видим нови участници на грида.
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Дискусията за сезон 4 може да бъде проведена на ТОЗИ адрес или във фейсбук страницата ни. Чувствайте се свободни да предлагате нововъведения и да изказвате мнението си по каквито и да било въпроси свързани с лигата. Вашето мнение е важно за нас и ще ни помогне да развиваме лигата и да я направим още по-приятно място за Вас – пилотите и приятелите на БРЛ.
След края на сезона пък бяха раздадени и обещаните награди на първите шестима в класирането при пилотите. Първите трима (Христо Ичов, Петър Николов и Иван Леонов) получиха своите купи.
Христо Ичов и купата му за шампион за сезон 3:
Христо Ичов - шампион за сезон 3
Нашия екип успя да се сдобие със снимки на Иван Леонов с купата му. Ето ги и тях:
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
Димитър Дулички – четвърто място:
Димитър Дулички - четвърто място
Димитър Дулички - четвърто място
Петър Николов – второ място:
Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига

Иво Младенов с неговия медал:

Обзор на сезон 3 в Българската Рейсинг Лига
До нови срещи, приятели на Българската Рейсинг Лига!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *