Нова бууст система и промени по гумите от ГП на Бразилия. Променливи времеви условия

Докато празниците бяха в разгара си, в БРЛ работихме по новата бууст система и гумите така че да са готови преди ГП на Бразилия, което бележи и началото на втората половина от Сезон 5.

На какво се дължат промените? Относно бууста, както много от участниците и зрителите забелязаха, системата която имахме водеше до някои не особено желателни ситуации, особено на старта на състезанието, където пилоти използваха максимална мощност и разход на гориво за да спечелят позиции. Това от своя страна често водеше до инциденти или до провал на състезанието за иначе смятаните за фаворити пилоти. С гумите пък проблемът беше че различните типове имаха прекалено голяма разлика в нивото си на сцепление, което в много случаи подтикваше пилотите да карат главно по-меките налични смеси, като с по-твърдите правеха кратки стинтове само и само да ги “разкарат”, спазвайки правилото за поне 2 типа гуми в състезание. Също така Soft и Хард гумите прегряваха твърде много, което ги правеше крайно нежелателни за използване на повечето писти.

Нова бууст система

Промените по бууста са следните:

  • 2 степени на бууст, вместо досегашните 10.
  • Степен 1 е с 850 к.с. мощност и по-нисък разход на гориво (равносилна горе долу на степен 3-4 при старата система), дълъг живот на двигателя. Тази степен е предназначена за използване в състезанието.
  • Степен 2 е с 900 к.с. мощност (равносилна на степен 1 при старата система), много кратък живот на двигателя (3-4 обиколки), 15 % по-висок разход спрямо степен 1. Степен 2 е предназначена за използване само в квалификацията. Въпреки че може да се активира и в състезанието, включително с бутона за Temporary Boost, това въобще не се препоръчва.

Разхода на гориво трябва да бъде пресметнат с предварителни тестове, и тъй като вече не може да се контролира с бууста, е възможно пилотите да стартират с различно ниво на гориво, по своя преценка. RPM лимитър настройката остава каквато беше и досега, така че с нея, плюс числата на предавките, плюс нивото на крилата и не на последно място начина на пилотиране, пилотите имат предостатъчно начини за контрол на разхода си в състезанието.

Промени по гумите

Промените по гумите са:

  • Приближени нива на сцепление на 5-те смеси с половин %, като базовия тип гума използван за изчисленията е Soft. С други думи Soft-а запазва нивото си на сцепление от преди, Ultra Soft и Super Soft губят малко сцепление, а пък Медиум и Хард имат леко увеличение на сцеплението.
  • Приближена скорост на загряване между типовете гуми, като базовия тип гума използван за това е Ultra Soft. На практика това значи че всички гуми след Ultra Soft загравят малко по-бавно, като най-забележим е ефекта при Soft и Хард.

Променливи времеви условия

И не на последно място – въвеждаме променливи времеви условия за всяка сесия на всяко ГП, но в тесни рамки и разбира се без дъждовно време. Това се прави с цел да се въведе една малка допълнителна неизвестна за пилотите, която да изисква адаптация в движение. За ГП на Бразилия, рамките в които могат да бъдат температурите в началото на сесията, са: 25 C до 29 C градуса на въздуха, и 39 C до 45 C на асфалта. След началото на сесията, температурата ще се променя според автоматичните изчисления на rFactor, плюс минимални вариации от плъгина RFE.

Ако желаете да използвате променливите условия при тестовe offline или на собствени сървъри, задавайте Random weather в опциите на състезателната сесия, вместо досегашното Scripted weather.

Ъпдейта, който съдържа и пистата Интерлагос за седми кръг от шампионата, можете да свалите от обичайната място на страницата Downloads. Тестовият сървът е online и можете да започнете своята подготовка веднага след като обновите мода си.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *