Донингтън парк ще бъде домакин на днешното ГП на Великобритания

Донингтън парк

Пистата Донингтън парк ще бъде домакин на утрешното Гран При на Великобритания, трети кръг за сезон 4 в Българската Рейсинг Лига. Техничната и бърза писта ще дебютира в календара на лигата, като ще бъде второто британско трасе използвано в БРЛ, след Силвърстоун. Надпреварата можете да проследите на живо в нашия YouTube канал. Предаването започва в 18:30. Коментатор ще бъде Христо Ичов.

Пилоти и отбори

Най-добрите времена по време на тестовете бяха под 1:06.000, като няколко пилоти успяха да постигнат това. Вероятно ако някой успее да слезе под тази граница и по време на квалификацията, ще си гарантира място на първа редица, за състезанието.

Битката за лидерството в класирането при пилотите, пък ще продължи с пълна сила, като Иво Младенов ще се стреми да запази лидерството си, а Петър Николов ще иска бързо да се реваншира за пропуснатите точки в миналото състезание. Стоян Барбуков ще дебне за грешки, намирайки се на трета позиция, а Ивайло Каменов показа, че може да печели подиуми. Интересно ще бъде да се проследи и карането на Димитър Дулички и Димитър Пашов, които не показват добра форма. Иван Леонов също ще се стреми към подиум, особено след проблемите в Южна Африка. Радослав Иванов и Тодор Пангев също са пилоти, които в никакъв случай не трябва да бъдат отписвани. Радослав ще търси първи подиум за сезона, а Пангев ще се стреми да вземе нови точки, след като взе такива в Бахрейн. Дали ще има и други включили се пилоти, ще разберем утре.

В класирането при конструкторите води отборът на Turbo Racing, които са считани и за основен фаворит за титлата. Шампионите от Sparta, обаче изглежда не са впечатлени от тези прогнози и в никакъв случай няма да предадат титлата си, без битка. Отстоянието им ,след първите 2 кръга, е само 18 точки и по всички личи, че те са готови за защита на титлата, след двата подиума на Стоян Барбуков и двете завършвания на Леонов.
Битка ще има и за третото място. Monsters GP води на Pantera Racing с 10 точки, но вторите подписаха, след ГП на Южна Африка, с Димитър Пашов и по всичко личи, че ще се стремят към още по-добри резултати.

Интервюта

Христо Ичов
– Ицо, минаха две състезания през сезона. Какво ти направи впечатление до този момент и какво очакваш от ГП на Великобритания?
– Доста интересен сезон се очертава занапред ако съдя от случилото се в първите два старта. Въпреки явното предимство на Турбо в състезателни условия, разликите са близки и всичко е възможно да се случи, в предвид фактори като разход на гориво и износване на гуми, както и пилотски грешки, от които видяхме не малко в предишния старт на Киалами.
Относно състезанието на Донингтън, очаквам отново доста оспорвано състезание, особено ако в квалификацията най-бързите пилоти до момента в тестовете не успеят да стартират напред, и им се наложи да чакат удобен момент за изпреварване. На тази писта изглежда че изпреварванията ще са дори по-трудни отколкото на Киалами, което според мен е добре дошло за зрителите на прякото излъчване, тъй като така колоната не се разпокъсва твърде бързо и постоянно има битки между пилотите.
– Какво е мнението ти за това дебютиращо в лигата трасе?
– Много бърза писта за модерните болиди от Формула 1 и в същото време много технична, изискваща прецизност и смелост при атакуването на повечето завои, и наказваща грешките със своите тревни и пясъчни зони за сигурност. Все пак обаче мисля че колкото и добре да кара един пилот, времената и постоянството до голяма степен зависят от настройката на болида, като трябва да се прави компромис между бързите секции и последните 2 бавни завоя, където механичното сцепление е по-важно. Също така имаме много трудния и изпълнен с неравности шикан към края на обиколката, където постоянството е проблем и където очаквам да видим може би най-много пилотски грешки в състезанието.
– През този сезон коментираш състезанията и не участваш като пилот. Липсва ли ти тръпката от битките по пистите на лигата и възнамераваш ли да се завърнеш в болида?
– Липсва ми разбира се, но в някаква степен компенсирам като участвам от време на време в тестовете преди всеки старт, където симулираме стартове и стинтове с някои от пилотите. Относно завръщане в кокпита, на този етап това няма как да стане, но не мога да кажа нищо за по-следващите сезони.

Иво Младенов
– Иво, как премина подготовката ти за ГП на Великобритания?
– Въпреки, че не успях да карам достатъчно последната седмица, бих казал, като цяло съм добре подготвен за състезанието. Успях да направя някои корекции по състезателните настройки, които вярвам ще бъдат от изключително значение утре.
– Победата ли ще бъде твоята цел?
– Едва ли, това е по-скоро следствие. Лигата е направена, за да се забавляваме и наистина смятам, че утре ще е много интересно, предвид очертаващата се конкуренция. Победата ще бъде следствие на добрата подготовка, стратегия, както и определена доза късмет, няма смисъл да включвам и значимостта на състезателните настройки.
– Както сам каза, успя да направиш прилична подготовка. След нея какво е мнението ти за Донингтън парк?
– Пистата е много приятна за каране, технична на места и се изисква висока концентрация. Предлага няколко места за изпреварване, за разлика от тази в предишното състезание, но все пак смятам, че ще бъде трудно състезание, особено поради това, което съм замислил да направя.
– Ще ни кажеш ли какво е то, или ще остане като изненада за утре?
– Не е точно изненада, но конкурентите не трябва да разбират за това, така че, ще си го запазя в тайна.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *