Димитър Дулички спечели Гран При на Китай

Димитър Дулички

Пилотът на Turbo Racing Димитър Дулички спечели трети кръг за сезон 2012 в Българската Рейсинг Лига на пистата в Китай.
Втори и трети завършиха съотборниците в ЕвентаФ1 Костадинов и Пашов.
Въпреки пряката конкуренция от други лиги, имащи състезания по същото време, както и отсъствието на Велев, Василев, Николов и Илчев, които имаха ангажименти станахме свидетели на интересна надпревара уважена от 13 участника.В квалификацията доминацията на ЕвентаФ1 от началото на сезона продължи и те окупираха първа редица като пол позишънът, отиде в Диян Костадинов, с време 1:33.420, като вторият Пашов бе на почти половин секунда изоставане, с време 1:33.889. Ясен Стамов, който заместваше Сашо Велев в болида на Турбо Рейсинг пък показа много силно каране и успя да се нареди трети, следван от Иванов и Дулички.
И този път имаше отпаднал поради непокриване на норматива от 107% – Кирил Стоянов, който обеща да се подготви по-добре за Бахрейн и да се класира за състезанието.
ГП на Китай
На старта Диян имаше проблеми след като напусна пистата на завой 1, което позволи на Стамов да поведе колоната следван от Пашов, двата болида на Евента Симрейсинг и Димитър Дилички. Веднага зад тях пък излезе Костадинов, което все пак му остави шансове за победата.По-назад в колоната Андрей Митров изпусна контрола над болида си. От това пострада и Методи Тодоров, който нямаше какво да направи и се заби в Турбото на Митров. За щастие сериозни щети нямаше по болидите им и те продължиха надпреварата. Завъртане на Георги Савовски пък едва не доведе до масов инцидент.ГП на КитайПроблемите на Диян обаче продължиха и в края на дългата права той не прецени добре момента на спиране и предизвика масово меле, в което по ирония на съдбата бяха забъркани 3 болида на Евента Интернешънъл Тийм.
Това позволи на Дулички да излезе трети и да разгърне стратегията си по план.

На пред пък лидерът Стамов и Пашов караха необезпокоявани на първа и втора позиция.

ГП на Китай

В шестата обиколка Дулички настигна Пашов и го изпревари. Интересното в случая бе изключително странното поведение на болида на Пашов, който криволичеше по пистата и бе ясно, че нещо не е наред с него. По-късно от централата на отбора заявиха, че проблемът се е дължал на гумите, които не са били добре загряти.

Малко по-късно Радо Иванов също успя да изпревари Пашов и бе ясно, че нещо не е наред с твърдите му гуми. От Евента прецениха, че е по-правилно да оставят пилота си на пистата и това се оказа правилното решение, тъй като след няколко обиколки Пашов влезе в серия от добри обиколки и стратегията му можеше да остане по план.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Китай 2012

В челото Ясен Стамов започна да допуска неточности в карането си, което позволи на неговия съотборник Дулички да го настигне и да започне да подготвя атаки.
Диян Костадинов, който се намираше на трета позиция изчакваше удобен момент за атака и изчакваше грешки на пилотите на Турбо Рейсинг.

В седемнадесетата обиколка Стамов допусна полузавъртане, което му коства загуба на две позиции и лидерската му позиция.
Обиколка по-късно последва завъртане на същото място, удар със стената и загуба на преден спойлер. Тук нервите на Ясен не издържаха и той се отказа от надпреварата.

Димитър Дулички - Гран При на Китай 2012

В двадесетата обиколка станахме свидетели на първото влизане в бокса от страна на лидерите. Дулички влезе като се оказа, че е един от малкото избрали стратегия с две влизания в бокса. Всичките му конкуренти бяха с един стоп и щеше да е много интересно, чия стратегия е по-правилната.

Малко по-назад на седма позиция се движеше Тодор Пангев, който беше единственият пилот в осмицата, който не караше за Турбо Рейсинг Груп или Евента Интернешънъл Тийм. Малко по-назад на девета позиция компания му правеше неговия съотборник в Монстърс Здравко Сребрев.

БРЛ 2012 - Гран При на Китай

В средата на състезанието се оказа, че стратегията на Дулички е по-добрата и той успя да изпревари Пашов след едва 14 обиколки с новите си гуми. На Пашов пък все още му предстоеше да влиза в бокса.
Всичко това ставаше пред погледа на Диян Костадинов, който бе направил своя първи стоп при механиците 3-4 обиколки по-рано и се движеше само на 3 секунди зад лидерите.

В крайна сметка Пашов направи своя единствен пит стоп едва 16 обиколки преди края на надпреварата, което по всичко личи се оказа грешка от негова страна.

Гран При на Китай

4 обиколки преди края лидерът Дулички влезе за планирания си втори стоп при механиците. Софт гумите, които сложи той пък му позволиха да постави и временната най-бърза обиколка в състезанието, като в нея той успя да съкрати с над една секунда изоставането си спрямо Костадинов, което се равняваше на 14 секунди, 12 обиколки преди края.В този момент състезанието изглеждаше спечелено за Диян. 10 обиколки преди финала обаче варненецът изненада всички и влезе отново в бокса.
В този момент стана ясно, че ни очаква битка за победата.
 Турбо Рейсинг
За съжаление на Диян обаче се оказа, че Дулички е запазил голяма част от ресурса във двигателя си именно за последната част от надпреварата. С помощта на бууст системата бе лесно на кюстендилския пилот да задържи лидерството си до финала и да спечели първата си победа в Българската Рейсинг Лига.
По този начин той стана и един от малкото българи, които имат победи в три различни Формула 1 шампионати на България – БРЛ, БГФ1 и бившата лига на Иван Стефчев – БФЛ.
Очаквайте още информация и видео материали за състезанието в близките дни!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *