Шампионски завършек на сезона за Дулички

Профилна снимка на Димитър Дулички

Димитър Дулички завърши сезона по най-добрия начин след като спечели победата в последното състезание в Бразилия. Шампиона в първия сезон на лигата нямаше конкуренция на пистата Интерлагос и записа шестата си победа за сезона, с което изравни рекорда на Христо Ичов, който завърши втори.
Последен на почетната стълбичка се качи Димитър Пашов, което му донесе второто място при пилотите за сезона.

От Turbo Racing Group бяха направили специални корекции по болида на Дулички, с което показаха уважението си към Михаел Шумахер и неговата кариера във Формула 1, както и първата пилотска титла на Turbo Racing в историята на отбора.

Не всичко обаче изглеждаше лесно за Дулички след като загуби квалификацията с по-малко от една десета от Христо Ичов, който показа, че е най-добрия квалификатор тази година грабвайки поредния си пол-позишън, с което загатна за амбиции за победа номер седем през сезона.

За съжаление на Христо обаче на старта на надпреварата той направи може би най-слабото си потегляне и изостана драстично в колоната, което позволи на Дулички да поведе колоната и да наложи собственото си темпо.
Спорното поведение на част от пилотите не след дълго сложи край на амбициите на Ичов за победа. След десетина обиколки бе ясно, че битката на Христо в този ден ще бъде за конструкторското сребро.
В началото на надпреварата изненадващо или не за втора позиция се бореха Тодор Пангев и Кирил Стоянов, които се възползваха по перфектен начин от проблемите на Ичов. Той пък от своя страна следеше ситуацията зад тях и подготвяше атаки. За съжаление на Христо обаче непрекъснати контакти с други болиди тотално объркаха състезанието на пловдивчанина, което доведе до недоволство от негова страна към част от противниците си след края на надпреварата.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Далеч напред от проблемите Димитър Дулички записваше поредица от най-бързи обиколки в състезанието и се отдръпваше с бясно темпо пред останалите, записвайки обиколки с над една секунда по-бързи. Дулички знаеше за проблемите на Ичов и бе запознат, че неговия момент е дошъл и трябва да даде всичко от себе си в името на победата на тази удобна за него през годините писта.
Борбата за второто място пък продължаваше с пълна сила, като в нея вече присъстваше и втората кола на Turbo Racing в лицето на Ясен Стамов, което ги правеше фаворити за второто място при конструкторите.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Малко по-назад в класирането Владо Стоянов изпусна контрола над болида си. Радо Иванов, който се намираше точно зад него като по чудо успя да реагира и до инцидент за радост не се стигна.
Изкачването на Ичов в класирането пък продължаваше. Първата му ”вертва” бе Кирил Стоянов, а малко по-късно същата съдба имаше и Тодор Пангев. И точно когато всички си мислеха, че проблемите на Ичов са свършили се стигна до негова грешка, която го върна отново там, където бе няколко обиколки по-рано.
След осем обиколки класирането водеха двата болида на Turbo Racing, което в края на състезанието можеше да им донесе първа двойна победа за сезона и второто място при конструкторите. Все пак в отбора знаеха, че е твърде рано и нямаше прибързана радост.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Безспорно най-интересното място на пистата бе борбите на Ичов. Нов удар по амбициите на пловдивския ас дойде на спиране за първи завой, където неговия съотборник Димитър Пашов не прецени добре ситуацията и завъртя колегата си.
Битката на Тодор Пангев и Кирил Стоянов продължаваше и бе за вече трета позиция, място, което можеше да донесе подиум на един от двамата. Няма как да не отбележим коренната разлика в отношението на двамата, когато се борят по между си и когато правят това с Христо Ичов. Огромен феър плей между тях и доста по-агресивни маневри срещу Ичов. Може би това е продиктувано от факта, че Пангев е мениджър на Кирил Стоянов. Кой знае?
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Христо от своя страна едва ли имаше време да мисли за това, тъй като отново бе зад тази групичка от пилоти и трябваше да ги изпреварва. Зрителите пък се питаха дали и този пък ще се стигне до проблеми за Ичов.
В крайна сметка в началото на петнадесетата обиколка пловдивчанинът най-накрая бе на чиста писта, като единственият останал негов съперник за изпреварване бе Ясен Стамов на няколко секунди по-напред.
Далеч напред пък се движеше Димитър Дулички, чиято задача вече бе да държи доброто си темпо и да не позволява концентрацията му да пада.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
В средата на колоната здрава битка за осмата позиция се водеше между Владо Стоянов и Радо Иванов.
По-напред Димитър Пашов бе успял да изпревари Тодор Пангев и Кирил Стоянов.
Битка се водеше и за седмото място между Мартин Георгиев, Калоян Иванов и Методи Тодоров, но за съжаление и там не се мина без инциденти.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на бразилия 2012
През това време Христо Ичов вече бе застигнал Ясен Стамов и предстоеше битка за втората позиция. За съжаление на зрителите обаче това бе може би най-грозната битка през деня, тъй като в нея имаше тотално погазване на правилника и феър-плея от страна и на двамата пилоти. Единия опитваше невъзможни атаки и блокираше, а пък другия решаваше да си изкара яда на пистата като се удари няколко пъти в колата на колегата си. В края на деня едва ли някой е останал очарован от видяното…
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
След като изпревари Ясен Стамов, Ичов влезе в бокса, като бе интересно дали стратегията му е с един или два стопа. Лидерът Дулички пък влезе 12 обиколки по-късно в 45 обиколка и при него бе ясно, че е със стратегия с едно спиране при механиците.
По този начин след преминаванията в бокса първата четворка в класирането – Дулички, Ичов, Стамов и Пашов бе с големи разлики помежду си. Ако състезанието завършеше така Turbo Racing щеше да спечели второто място в класирането при конструкторите.
 Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
И точно когато от Turbo Racing потриваха доволно ръце се случи най-лошото за тях. Двигателят на Ясен Стамов не издържа и малко над десет обиколки преди края Стамов напусна надпреварата оставяйки отбора си на една точка изоставане зад Eventa Simracing.
Отпадането на Ясен пък даде шанс на Тодор Пангев да се бори за четвъртата позиция, която се държеше от намиращия се на само няколко секунди по-напред Кирил Стоянов. Пангев атакуваше челно място в генералното класиране при пилотите и щеше да даде всичко от себе си, за да завърши максимално напред.
 Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
В крайна сметка Кирил явно притеснен от прииждащия Пангев не издържа и прегря двигателя си. Тежък финал за Кирил в състезание, което можеше да му донесе добри точки.
Това пък бе добре дошло за Владимир Стоянов, който вече се движеше шести, място, което можеше да му донесе четвърта позиция в класирането при пилотите за сезона.
На пета позиция пък се движеше Методи Тодоров, който вървеше към най-доброто си постижение в кариерата си.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бразилия 2012
В крайна сметка Димитър Дулички успя да запише една от най-спокойните си победи, с което отговори на критиците и показа защо е шампион за сезон 2012 в Българската Рейсинг Лига.
Второто и третото място на Ичов и Пашов пък означаваха втора позиция за Eventa Simracing при конструкторите.
В точките финишираха и Тодор Пангев, Методи Тодоров, Владимир Стоянов, Калоян Иванов. както и Кирил Стоянов и Ясен Стамов, покрили 75 процента от състезателната дистанция.
По този начин завърши първият сезон в историята на лигата. Сезон изпълнен с много емоции и битки по пистите на Българската Рейсинг Лига.
Най-добрите през сезона бяха Димитър Дулички, Димитър Пашов и Христо Ичов. Владо Стоянов пък бе пръв сред останалите пилоти.Общо 23-ма взеха точки, а 34 човека се включиха през сезона. Безспорно много успешно начало за лигата!
Българска Рейсинг Лига - Крайно класиране пилоти - сезон 2012
Последният ден от сезона безспорно донесе много радост за групировката на Евента. Първите им два отбора са на първите две места в класирането при отборите.
Предречената преди началото на сезона доминация на отборите на Евента и Турбо се сбъдна напълно след като техни отбори окупираха четворката.
Хубаво е да се отчете и, че няма отбор, който да не е взел поне една точка.
 Българска Рейсинг Лига - Крайно класиране конструктори - сезон 2012
Сезон 2012 вече е история! Сега предстоят празници, а веднага след това през март месец догодина отново всичко ще започне отначало! Пилоти и отбори ще се съберат, за да определят най-добрите за сезон 2013.
Българска Рейсинг Лига - Сезон 2013

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *