Трета поредна победа за Дулички

Профилна снимка на Димитър Дулички

След близо три месеца почивка най-накрая пилотите и отборите от Българската Рейсинг Лига отново подновиха битката в шампионата.
Следващият кръг в календара бе за Голямата Награда на Белгия на пистата Спа, любима на много от пилотите както в лигата така и на тези от шампионата на ФИА – Формула 1.
При отсъствието на Тодор Пангев сървър бе Сашо Велев, за което управата на лигата му благодари.
Други отсъстващи пък бяха: Румен Статев, Диян Костадинов, Радослава Иванов, Павел Дечев, Тодор Василев и др.
Все пак въпреки голямата бройка на отсъстващи на старта видяхме 14 пилота, които направиха много интересна надпреварата, като някои моменти ще се помнят дълго.

Квалификацията за изненада на някои бе спечелена от Петър Николов, който се завърна с гръм и трясък в лигата и още там загатна за амбиции за победата.
Втори и трети се наредиха съотборниците в EventaF1 Team Пашов и Ичов, а веднага след тях се нареди лидерът във временното класиране при пилотите Димитър Дулички. На пета позиция се нареди Кирил Стоянов, който щеше да бъде едно от главните действащи лица в състетезанието.
Александър Велев пък не успя да се включи в квалификацията и заедно с Методи Тодоров трябваше да стартират последни. Впечатление правеше и пълният състав от пилоти за отбора на Speed Racing, които отново успях да включат двама пилота в лицето на Георгиев и Савовски.

На стара на надпредварата не липсваха емоции, но определено нямаше и тежки инциденти. Ичов по традиция се позабави в ускорението за първи завои и това позволи на Дулички да го изпревари. След Червената вода Дулички предприе атака и срещу Пашов, но пилотът на EventaF1 Team не успя да го види и по този начин лидерът в класирането се озова в тревата.
От това по перфекнтен начин се възползва може би най-добре потеглилият Кирил Стоянов, който веднага атакува Дулички и успя да го изпревари в началото на втори сектор.
Сашо Велев, който бе твърдо решен да спечели първи точки през сезона видимо бе внимателен на старта, но нямаше късмет след като Андрей Митров едва не се завъртя. Велев нямаше какво да направи и се вряза в болида на Митров, което пък доведе до повреди и във двата болида.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
В края на първата обиколка Кирил Стоянов, който караше със специална каска в чест на състезание номер 300 на Михаел Шумахер във Формула 1 успя да изпревари Димитър Пашов и вече бе втори, подготвяйки атаки срещу Петър Николов.
Точно това се случи в края на първи сектор, където по-високата скорост на Кирил си каза своето и по този начин за пръв път болид на Monsters Grand Prix Group бе начело на колоната. Всичко това ставаше пред погледа на Пашов, който дебнеше за грешки от трета позиция.

По-назад в колоната Ясен Стамов успя да изпревари своя съотборник Калоян Иванов и вече бе шести.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
В началото на третата обиколка пък станахме свидетели на един от най-интересните моменти в надпреварата. Димитър Пашов предприе атака спрямо Петър Николов. Николов обаче се закачи за болида на Кирил Стоянов и от това се стигна до верижна реакция в резултат на което Николов се преобърна по таван.
От случката пострада и Дулички, който трябваше да заобиколи болида на Николов и отиде в зоната за сигурност. При ускорението си обаче Дулички се завъртя и се върна почти в средата на пистата, което едва не доведе до инцидент с Ясен Стамов, който показа феноменален рефлекс и успя да спре навреме, губейки една позиция.
Все пак Дулички се отърва с минимално изоставане и след като бе пропуснат от полу-съотборниците си от Turbo вече бе на четвърта позиция с изоставане от пет-шест секунди спрямо лидера.
Тук някъде станахме свидетели и на първото отпадане. Георги Савовски изкриви окачването на болида си и се отказа.

Проблеми имаше и Христо Ичов, който в опит да предпази болидите пред себе си се заклещи в бордюра на предпоследния завой и загуби ценни секунди. За негово съжаление обаче се стигна до грешка в последния завой на сектор 2, което пък наложи принудителен бокс. Проблемите на Христо обаче продължаваха и се наложи втори принудителен стоп при механиците, което се оказа фатално за двигателя му и Ичов бе принуден да прекрати участието си.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
В това време най-бързият болид на трасето бе този на Дулички, който бе неутрализирал изоставането си и вече можеше да обмисля атаки за първото място, където Кирил Стоянов и Димитър Пашов взаимно се бавеха.
По-назад в колоната Андрей Митров не прецени добре разстоянието до колата на Иван Леонов и го завъртя. Все пак Митров явно бе осъзнал грешката си и няколко завоя по-късно пропусна колегиално Леонов, и по този начин битката им можеше да продължи.
В това време станахме свидетели на три отпадания. Първо отпаднаха Петър Николов и Методи Тодоров, а обиколка по-късно и Сашо Велев, който бе успял да се придвижи до четвърта позиция.

В началото на деветата обиколка нервите на Кирил Стоянов не издържаха и той допусна грешка на първи завой, която му коства лидерството. Малко по-късно през същата обиколка Кирил опита атака срещу Дулички, където едва не се стигна до завъртане на двата болида. За щастие на Дулички той успя да удържи колата си, с което не допусна Пашов да се откъсне. Кирил нямаше този късмет и се завъртя, но преднината му пред четвъртия бе голяма и третата му позиция не бе застрашена.
След края на надпреварата пък бе получена и контестация срещу карането на Кирил Стоянов, която ще бъде разгледана в близките дни.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Битката за четвъртата позиция пък бе най-интересното място на трасето по онова време. В нея участваха Владимир Стоянов, Калоян Иванов и Ясен Стамов. Веднага след тях пък сериозно подобрение в скоростта си показваше Мартин Георгиев. В крайна сметка Стамов се оказа най-настоятелен и грабна временната четвърта позиция. Владо Стоянов пък загуби цели две позиции.
При него обаче явно имаше някакъв проблем, тъй като бе изпреварен и от Мартин Георгив.
Мартин определено даваше всичко от себе си и само няколко завоя по-късно изпревари и Калоян Иванов, с което се предвижи до пета позиция. Дали обаче това нямаше да доведе до прегряване на двигателя му?

В челото на колоната Пашов поддържаше преднина от около две секунди пред малко по-бързия в този момент Дулички. Тук бе ясно, че и двамата претенденти за победата са избрали стратегия от едно влизане в бокса и може би всичко щеше да се реши именно в там.
В седемнадесетата обиколка Ясен Стамов загатна за амбиции за качване на подиума и изпревари Кирил Стоянов. Малко по-късно се стигна до инцидент, но за радост той не бе фатален за пилотите и те продължиха надпреварата.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Около двадесетата обиколка Кирил Стоянов отново бе трети след като Ясен Стамов допусна лека грешка.
В челото пръв в бокса влезе Дулички в двадесет и втората обиколка. Една по-късно същото стори и Пашов и тук може би щеше да се определи победителят в състезанието.
Дулички имаше предимство да кара една обиколка повече с нови гуми и видимо използваше бууст системата в болида си. От своя страна Пашов се забави в бокса и това му коства изоставане спрямо Дулички от цели четири секунди!
Мартин Георгиев пък стана шестият отпаднал едва в средата на надпреварата. Георгиев явно не бе преценил добре натоварването на двигателя си и той не издържа.
Само обиколка по-късно същата участ имаше и Иван Леонов, с което движещите се болиди на пистата станаха само седем.

За третата позиция пък нямаше много интрига след като Ясен Стамов счупи крило и загуби ценни секунди. Кирил Стоянов караше спокойно пред Калоян Иванов. Ясен от своя страна се опитваше да догони третата позиция, но на този етап бе твърде далеч.
Десетина обиколки преди края правеше впечатление присъствието на пет болида на Turbo Racing Group в първата седмица.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
В крайна сметка Пашов успя да неутрализира преднината на Дулички, но за повече не остана време и по този начин пилотът на Turbo Racing направи огромна крачка в борбата за титлата спечелвайки своята трета поредна победа и пета от началото на сезона.
Пашов пък трябваше да се задоволи с втората позиция, и определено трябва да работи още при преминаванията в бокса.

За третата позиция се пребори Кирил Стоянов, като Ясен Стамов успя да завърши четвърти след силни последни обиколки. Точки взимат още: Калоян Иванов, Владимир Стоянов и Андрей Митров. Без точки от Белгия си тръгват: Иван Леонов, Мартин Георгиев, Сашо Велев, Петър Николов, Методи Тодоров, Христо Ичов и Георги Савовски.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Белгия 2012
След победата си Дулички увеличи аванса си спрямо Пашов на 53 точки, четири кръга преди края. Вече е математически невъзможно друг пилот да се намеси в битката за титлата, тъй като третият Ичов изостава на 102 точки от върха.
До края на сезона пък ни очаква ожесточена битка за трета и четвърта позиции.
Българска Рейсинг Лига - Класиране пилоти след 11 кръг
При конструкторите EventaF1 Team са все така недостижими, като Turbo Racing успя да увеличи аванса си пред Eventa Simracing.
Българска Рейсинг Лига - Класиране конструктори след 11 кръг
Карта на пистата Монца в Италия
След около един месец пък предстои още една от любимите писти на пилотите – Монца, където ще се проведе състезанието за Голямата Награда на Италия.
Очаква се там доста въпроси да намерят своите отговори. Възможно е и титлите да бъдат решени там. Дали това обаче ще се случи или ще трябва да се изчака повече, за да научим имената на първите шампиони в историята на лигата – ще разберем в Италия.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *