Стоян Барбуков триумфира в Гран при на Великобритания

Пилотът на Спарта Стоян Барбуков спечели четвърти кръг от пети сезон. Младият пилот спечели първата си победа в лигата след битка до последния завой със своя съотборник Иван Леонов. Трети се нареди Иван Иванов от Ситроен, за когото това е и първи подиум в лигата.

Тримата предоставиха чудесна битка на зрителите, като до последно не се знаеше кой ще грабне победата. Иванов изглеждаше като победител няколко обиколки преди края, след като избра алтернативна стратегия от само 1 стоп в бокса, за разлика от Спарта, които предпочетоха стандартната стратегия с 2 влизания при механиците. В крайна сметка Барбуков се оказа най-бърз, завършвайки на 505 хилядни пред Леонов и на 4.5 секунди пред Иванов.

Иван Леонов може би ще съжалява за изпуснатата победа, тъй като спечели първи полпозишън за сезона, и ако не бе допуснал удар в стената малко преди второто си влизане в бокса, щеше да излезе начело в състезанието, спирайки по-рано в бокса, което се оказа по-правилната стратегия при вторите влизания при механиците.

В крайна сметка Барбуков не допусна грешка и се поздрави със заслужена победа, с което загатна и за амбиции за битка за титлата. В негова полза са и фактите. Барбуков записа най-бързата обиколка в състезанието и бе лидер през най-дълъг период от надпреварата. Силното каране на Иванов пък го прави претендент за победата и в следващите състезания.

По-назад Петър Николов изпитваше проблеми, като за момент бе изпаднал до 8-а позиция, но със силно каране накрая успя да се добере до четвъртата позиция. Пети и шести, без нито 1 обиколка подготовка, завършиха Ясен Стамов и Тодор Пангев. На седма позиция финишира Илия Стойков, който в това състезание караше под наем за Турбо Рейсинг. Точки взеха също Момчил Пенов и Калин Сергеев.

Длъжни сме да отчетен тоталната доминация на отбора на Спарта. За тях това бе трета поредна двойна победа в лигата, с което подобриха рекорда за най-много такива в рамките на 1 сезон. В Сан Марино победата бе за Леонов, но във Великобритания се видя, че Барбуков няма намерение да бъде втори пилот на отбора. Това ни гарантира много оспорвани и интересни състезания до края на сезона.

Пълен запис на състезателния уикенд за ГП на Великобритания с коментара на Христо Ичов можете да гледате – тук.

В класирането при пилотите Иван Леонов води с актив от 83 точки. Втори е Стоян Барбуков със 71, а трети – Петър Николов с 49.

При конструкторите водят Спарта с актив от 154 точки, следвани от Енджиниър с 89 и Турбо Рейсинг с 72.

На втори декември предстои дебют в лигата на пистата Филип Айлънд, което означава, че пилотите ще трябва да се приспособяват към непознатото за тях трасе. Предният път, когато имахме дебютираща писта, победител бе Петър Николов. Дали историята ще се повтори? Ще разберем това след малко повече от седмица.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *