Стоян Барбуков с трета победа. Русенецът спечели на коварната Лагуна Сека

Стоян Барбуков от отбора на Спарта записа своята трета победа. Триумфът бе изкован на техничната и хлъзгава писта Лагуна Сека, която прие състезанието за Голямата награда на Северна Америка – 12-и кръг от Сезон 5. Освен с победата, Барбуков се поздрави още с пол-позишън и най-бързата обиколка в състезанието и по този начин записа своя първи пилотски хет-трик.

Квалификацията затвърди доминацията на Спарта през сезона. Въпреки че пилотите на отбора имаха проблеми с темпото си в свободните тренировки заради по-малкото завъртяни тестови обиколки, те съумяха да покажат най-здрави нерви и окупираха първа редица. Барбуков щеше да потегли пръв след като записа време 59.784. Вторият Леонов пък спря хронометъра на 1:00.006. От втора редица стартираха Дулички и Ичов, а зад тях – Кирил Стоянов и Ивайло Каменов. Новакът в лигата Искрен Беновски превиши лимита на позволените обиколки и бе дисквалифициран от сесията. По този начин той щеше да стартира последен.

Стартът на надпреварата
На старта Барбуков потегли чудесно и запази лидерството, като бе подгонен от Леонов. За трета позиция битка водеха Стоянов и Ичов, а Дулички, който стартира трети, пропадна до шеста позиция след слаб старт. Още в първата обиколка двигателят на Беновски не издържа и той трябваше да напусне надпреварата.

В челото Барбуков поддържаше по-добро темпо от Леонов, а по-назад Дулички започна да си проправя път напред и след няколко тура вече бе трети. Прогресът на пилота на Турбо Рейсинг обаче не продължи дълго. Кюстендилецът се завъртя на първи завой и потъна отново до шеста позиция. Малко по-късно, в опит да догони пилотите пред себе си, Димитър направи нова грешка, която доведе до тежък удар в стените и загуба на една от гумите на болида. По този начин надеждите на Дулички за пробив в топ 3 в класирането при пилотите си заминаха.

За трета позиция спореха Кирил Стоянов и Христо Ичов, а малко по-назад Ивайло Каменов дебнеше за грешки. Тук някъде отпадна и Калин Борисов, който видимо изпитваше проблеми да задържи болида си на пистата.

След първите 10 обиколки темпото на двамата лидери бе идентично, а зад тях ставаше все по-интересно. Каменов бе застигнал Ичов и Стоянов и подготвяше атаки. В 12-ата обиколки Леонов допусна грешка. Шампионът влезе в чакъла, което доведе до тежък удар в стената, падане на предно крило и принудителен бокс. Секунди по-късно сгреши и Ичов, който атакуваше Стоянов. В резултата на грешката на Христо и излитане в зоната за сигурност Каменов успя да се придвижи с едно място напред.

Отпадането на Леонов
Междувременно щетите по болида на Иван Леонов бяха доста големи. Кривото окачване затрудняваше допълнително управлението на болида и не след дълго Леонов сложи край на състезанието си. Това се случи в 18-ата обиколка.

През това време Кирил Стоянов бе посетил механиците си. Няколко обиколки по-късно Барбуков, Ичов и Каменов също посетиха бокса, в 19-а и 20-а и 18-а обиколка респективно. По-ранният бокс на Кирил Стоянов и карането на по-нови гуми няколко обиколки повече го изведоха на втора позиция. Каменов от своя страна направи грешка при излизане от бокса, завъртя се, и изостана от битката за подиума.

Битката за втората позиция между Стоянов и Ичов
Борбата за второто място пък се разгорещи около 20-ата обиколка. С по-новите си гуми не бе проблем за Ичов да настигне Стоянов и да започне атаки, което позволи на Каменов да навакса от пасива си. Напред Барбуков, който караше втория си стинт със софт гумите, постепенно губеше от аванса си, но все още не бе подлаган под натиск от преследвачите.

В 31-ата обиколка Кирил Стоянов влезе за втори път при механиците си от втора позиция. Същото направи и Каменов в 35-ата обиколка, а Ичов отново остана най-дълго на трасето с втория си комплект гуми. Той от своя страна, с по-меките си гуми, успяваше да топи с по около секунда на обиколка от преднината на лидера. В края на 37-ата минута започнаха и първите атаки на пловдивчанина за лидерството. Една от тях бе успешна и се проведе на влизане в легендарния завой Corkscrew в 39-ата обиколка. Веднага след атаката Стоян усети, че гумите му не са подходящи и влезе в бокса. Точно когато нещата започнаха да се подреждат чудесно за Христо, се стигна до негова грешка. Двукратният шампион стъпи в тревата на бързия завой T6 и се завъртя, като задницата на болида му се удари в стената. Това направи колата му трудна за управление и не след дълго Ичов също трябваше да напусне надпреварата.

Атаката на Ичов срещу Барбуков
По този начин колоната за пръв път през сезона поведе Кирил Стоянов, следван по петите от Ивайло Каменов и Стоян Барбуков. След лека грешка на първи завой Кирил загуби лидерството от Барбуков. Грешки на Ивайло Каменов пък постепенно го отказаха от надежда за победата, въпреки че имаше скоростта за борба за такава.

В 45-ата обиколка и Кирил Стоянов сгреши – на същото място, където по-рано сбърка Леонов. Повредите по болида бяха прекалено сериозни и не след дълго Кирил също трябваше да се откаже, въпреки че влезе няколко пъти при механиците в опит да поправи колата си.

В 50-ата обиколка Каменов влезе в бокса и по този начин Барбуков взе голям аванс, който му позволи малко преди финала да влезе отново в бокса и с чисто нови гуми да запише най-бързата обиколка в състезанието. Каменов финишира втори и подобри шансовете си за третото място в пилотския шампионат, водено в момента от шампиона от Сезон 4 Петър Николов.

Стоян Барбуков пресича финала като победител
Победата е трета за Барбуков в лигата, а със спечелването на квалификацията и записването на най-бързата обиколка в състезанието той успя да запише и първи пилотски хет-трик. След края на надпреварата Тити бе така любезен да даде интервю за читателите на сайта. Ето какво каза той

– Тити, честита победа! Как премина за теб състезанието?

– Състезанието беше изключително тежко особено преди старта. Конкурентите ми Христо Ичов и Димитър Дулички имаха страхотно квалификационно темпо, а аз знаех, че тук квалификацията печели състезанието, стига да не направиш грешка в самото състезание. Все пак взех пол, запазих спокойствие и карах много внимателно, защото през цялото време гледах как всеки отпада един по един и това ме плашеше до една степен, но все пак успях да издържа и съм доволен.

– Както спомена много от опитните пилоти отпаднаха поради грешки, но ти успя да докараш колата до финал и да грабнеш победата. Каква бе тайната на оцеляването на това коварно трасе?

– Ами за мен не е тайна да се кара внимателно, а не на 100%, но за тази цел трябва здрава психика. Смятам, че и първата стартова позиция ме успокои до някаква степен, като накара останалите пилоти да дават всичко от себе си, за да ме изпреварят на това трасе и следователно това водеше до непредвидени грешки от тяхна страна.

– Ти записа първи пилотски хет-трик (пол-позишън, победа и най-бързата обиколка в състезанието). Това мотивира ли те допълнително да продължаваш да трупаш успехи в лигата?

– До последно мислех дали да спра в бокса преди финала, за да сложа най-меката смес гуми и да направя най-бърза обиколка като имах достатъчна преднина пред втория, за да си го позволя, но до последно се колебаех това да не ми изиграе лоша сега и да направя грешка докато се опитвам да карам на максимум. Все пак смених гумите и направих най-бърза обиколка с една идея по-внимателно каране. За мен мотивацията не идва от успехите, тя трябва винаги да е част от теб, независимо какво се е случило в миналото, защото се гледа следващия старт и подготовката за него.

– Следващият старт е на пистата Пол Рикар във Франция. Ново трасе за календара на БРЛ. Докъде стигна подготовката ти за това трасе. Напомням, че това ще бъде преиграване, тъй като поради технически причини състезанието бе прекъснато. Доволен ли си от колата, или смяташ, че можеш да я подобриш?

– За това състезание имах уникална подготовка и смятах, че имам шансове да се боря, но заради техническите проблеми това не се случи. Все пак по време на състезанието видях къде губя от другите и ще се опитам да оправя това за преиграването. За жалост няма да имам нужното време за подготовка, но се надявам да продължа победната си серия.
———————————————————————-
Мнението на Христо Ичов за състезателния уикенд:
“За съжаление, в някаква степен за което обвинявам и себе си, се повлиях от някои външни обстоятелства по време на квалификацията, което доведе до грешки в обиколката ми и записване на доста по-слабо време отколкото времената ми на тестовете. В последствие загубих и малко време в излишни спорове по време на Warm Up сесията, заради което не можах да направя пробен старт. Това, плюс рестарта на състезанието заради техническите проблеми, доведе до лош фокус и не особено добър старт от моя страна, позволявайки на Стоянов да ме изпревари на втори завой.

В последствие се завъртях в опитите ми да компенсирам, изгубих няколко позиции и се оказах зад Каменов и Дулички (който също имаше проблеми от подобно естество). От там насетне успях да стабилизирам карането си, бързо минах Каменов, изкачих се нагоре след отпадането на Дулички и Леонов, но така и не можех да атакувам успешно Стоянов, който беше страшно бърз, но непостоянен.

Най-сетне излязох на втора позиция при спирането на Стоянов в бокса, но Барбуков ми бе на около 8 секунди преднина. След няколко обиколки сложих Супер Софт гуми при първия ми стоп, но отново бях зад Стоянов, който беше с Ултра Софт. Трябваше да чакам втория му стоп преди да получа чиста писта, но за моя изненада настигах доста бързо Барбуков, който се оказа че е сложил гуми Софт и нямаше нужното темпо.
До няколко обиколки го настигнах и се опитвах да му приложа натиск, а на моменти се получи така че го и атакувах, тъй като спираше доста по-рано за някои завои. Без да искам в един момент леко чукнах болида му, а при друг случай, напомнящ доста на легендарното изпреварване на Занарди от 96-а година, се наврях отвътре на завоя Corkscrew и с малко побутване си проправих път до лидерската позиция.

За мое съжаление водачеството ми трая твърде кратко и в рамките на 1-2 обиколки след това направих грешка на бързия ляв завой в сектор 2, изпуснах задницата на колата и се забих в бетонната стена. Успях да се добера до бокса, но повредата не беше поправена изцяло и колата беше невъзможна за каране, така че реших да се откажа. Честито на Стоян Барбуков и Ивайло Каменов за това че успяха да оцелеят на тази трудна писта!”
———————————————————————-
Мнението на Димитър Дулички за състезателния уикенд:
“За мен това бе един от онези състезателни уикенди, за които казваме “един от онези дни”. Направих великолепна подготовка, въпреки че карах само около 300 обиколки, което е малко спрямо други трасета през този сезон. Всяка идея, която ми идваше на ум за настройването на болида, се получаваше, и колата стана зверски бърза и стабилна. Това бе най-бързата кола, която съм карал и най-доброто темпо, което съм показвал може би в цялата ми симрейсинг кариера.

За съжаление се изложих в състезание, където нямах право на това.
В квалификацията се разсеях от чата в играта и направих две катастрофални обиколки, които ми отредиха разочароващата спрямо показаното в тренировките темпо трета позиция. На старта загубих три позиции, след като Христо и Кирил ми направиха сандвич, Каменов също се провря пред мен. За мое щастие бях много по-бърз и изпреварих Киро и Иво, а Ицо сгреши и така излязох на трета позиция. Започнах да настигам първите двама, дадох най-бързата обиколка и тогава дойде крахът. На влизане в първи завой не съобразих, че вместо на втора, съм на трета предавка, и когато върнах отново на втора колата поднесе и се завъртях. Наложи се да изчакам 15 секунди докато всички зад мен преминат безопасно. Излязох шести, като бях страшно ефектиран от глупавата грешка. Прекалих с натискане на колата и малко по-късно се озовах в пясъка, колата се разтресе няколко пъти и с камшично движение се заби в стената. Гумата падна и трябваше да стягам куфара обратно за Кюстендил.

Пропилях потенциална златна възможност за битка за първа победа през сезона и бетониране на трето място при пилотите. Съжалявам много, но това вече е минало. Вчера започнах тестове на Пол Рикар и надеждите вече са към това трасе. Ще дам всичко от себе си в битката за бронза.

Поздравявам Стоян за чудесната победа. Много опитни пилоти сгрешиха, подобно на Канада 1999 във Формула 1, но той не се подведе по бясното каране на някои от нас и мъдро изкова победата си.”

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *