Сезон 4 започва!

Гран При на БахрейнТази неделя (1 февруари), започва сезон 4, във Българската Рейсинг Лига!

След голямата пауза, от над половин година, състезанията в лигата се подновяват. Първата среща на пилотите е на пистата Сакхир, в Бахрейн.

Още преди да угаснат първите светлини за сезона, е ясно, че лигата ще има своя нов шампион, тъй като двукратния първенец Христо Ичов, няма да участва.  Той обаче няма да е далеч от лигата, тъй като ще излъчва и коментира тренировките, квалификациите и състезанията на живо.

rFactor 2015-01-25 16-01-32-89

До този момент се записаха четири отбора – Sparta, Turbo Racing, Monsters GP и Pantera Racing.

SPARTA

Шампионите от Sparta привлякоха Стоян Барбуков, който ще замени Христо Ичов. Иван Леонов пък е ”повишен” до първи пилот на отбора и от него ще се очаква да поведе Sparta към добрите резултати.

Хъсът и непремиримостта на Иван Леонов, който винаги кара докрай, го поставят сред фаворитите за ново класиране сред първите трима при шампионата на пилотите. От Стоян Барбуков пък се очаква да повиши класата си и да разгърне потенциала си, с по-добрата кола, в която се качва.

Барбуков показа възможностите си веднага, още по време на тестовете преди началото на сезона, като до този момент записа по-добро време от това на Леонов – 1:32.055 срещу 1:32.178. По всичко личи, че Стоян няма намерение да се примирява със статус на втори пилот в отбора. Силата на Леонов обаче е в състезанията, където е показал че може да трупа точки. Интересно ще бъде да проследим, кой от двамата пилоти ще вземе превес.

TURBO RACING

Turbo Racing също бяха заети по време на паузата между сезоните. В отбора бяха привлечени Иво Младенов и Петър Николов, които заедно с Димитър Дулички ще атакуват титлите при пилотите и конструкторите.

Възможно е обаче ангажименти на Николов и Дулички да ги лишат от участие в някои от стартовете, а с това и от титлата при пилотите. Ясно е обаче,  че с такъв пилотски състав, целта пред отбора ще бъде титлата при конструкторите.

Дулички пропуска първия старт, докато Младенов и Николов ще вземат участие. По време на тестовете, Петър Николов бе най-бързият пилот на Turbo Racing, спирайки хронометара на 1:31.616.

MONSTERS GRAND PRIX

Monsters Grand Prix се завръщат в лигата след двусезонно отсъствие. Тодор Пангев и Димитър Центелович ще бъдат пилотите на отбора. Формата на двамата е загадка, тъй като не са влизали често в сървърите на лигата.

PANTERA RACING

Pantera Racing пък ще дебютира в лигата. Радослав Иванов е собственик и първи пилот, като заяви, че си търси съотборници. По време на тестовете, най-доброто му време бе 1:32.295.

ПИЛОТИ БЕЗ ОТБОР

От пилотите, които са без отбор, за момента най-добро впечатление прави Димитър Пашов, който записа 1:31.517. Сред останалите имена, които се очаква да се включат, е и това на Ивайло Каменов.

ЕДНА ОБИКОЛКА НА ПИСТАТА В БАХРЕЙН

Предоставяме ви и една онборд обиколка, с болида за гости:

ТЕХНИЧЕСКИ ОСОБЕНОСТИ

Сред промените през този сезон, е корекцията в бууст (Engine Boost) системата. Тя вече има 10 степени, като двигателят работи с пълна мощност, когато буустът е поставен на 1. В състезанието обаче, трябва да имате едно на ум относно разхода на гориво и това налага да се кара на по-високи степени на бууст, защото в противен случай горивото няма да ви стигне за цялата надпревара. Сред възможностите за пестене на горивото, е и настройване на скоростната кутия (Gear Ratios) с по-дълги предавки , както и ограничаването на максималните възможни обороти (Rev Limiter). Разбира се, можете да спомогнете допълнително за намаляването на разхода си като използвате по-високи предавки на ускорение, сменяте по-рано предавка нагоре, както и пускате по-рано газта в края на правите.

ПРАВИЛА ГУМИТЕ И СЕТЪПА В КВАЛИФИКАЦИЯ И СЪСТЕЗАНИЕ

Напомняме ви, че всеки пилот е длъжен да започне състезанието със същия тип гуми, с който е записал време в квалификацията. Износването на гумите от квалификацията се прехвърля към старта на състезанието. Относно сетъпа между двете сесии, всички настройки остават отключени, така че можете да имате различни сетъпи за квалификация и състезание. Не забравяйте също, че в състезанието сте длъжни да използвате и двата типа гуми поне в един стинт.

Моля, при възникване на неясноти/въпроси/колебания, да се свържете с управата, чрез скайп, фейсбук, формата за контакт тук в сайта, или чрез коментар в новината.

Пожелаваме Ви успешен и безавариен сезон!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *