Днес ще се проведе Гран При на Южна Африка

Гран При на Южна Африка
Днес ще се проведе състезанието за Голямата Награда на Южна Африка на пистата Киалами – втори кръг от сезон 4 в Българската Рейсинг Лига. Това ще бъде първата от няколко класически писти, включени в календара на лигата за този сезон.

Конкуренцията в сървърите на лигата е огромна, като 7 пилоти записаха времена в рамките на половин секунда. Това предвещава интересно състезание, което отново ще бъде предавано на живо в нашия канал в Twitch.

Писта

Киалами е трасе за провеждане на автомобилни и мотоциклетни състезания, намираща се в гр. Киалами, ЮАР.
Трасето за първи път е домакин на състезание от Формула 1 през 1967 г. и първи победител в Голямата награда на ЮАР е Педро Родригес със Купър-Мазерати, а пол позицията е за Джак Брабам от Брабам-Репко с време 1:28.3. Най-бързата обиколка е за Дени Хълм също от този тим 1:29.9.

За последен път състезание на старото трасе е проведено през 1985 г. и след това няма състезания до 1992 година.

Новото трасе е с дължина 4,2 км. (2,4 м.) и се връща в календара на Формула 1 през 1992 г. Трасето е домакин и на мотоциклетни състезания.

Киалами (1967-1985)
Киалами (1967-1985)
Киалами (версия през 1990-те).
Киалами (версия през 1990-те).

Turbo Racing

Turbo Racing води в класиранията при пилотите и отборите, след като Петър Николов и Иво Младенов завършиха съответно първи и трети, преди две седмици в Бахрейн.
Този път и третият пилот на отбора Димитър Дулички е на линия, като той ще заеме мястото на Николов, който ще кара с колата за гости.
По време на тестовете именно пилотите на Turbo Racing бяха най-бързи, като Дулички зададе темпото с 1:09.3, а Николов постигна 1:09.7. Единствено Иво Младенов имаше проблеми с квалификационно време и записа 1:10.1. Иво обаче показа доста добро темпо със състезателни настройки, докато Дулички се оплака от прекомерно износване и температура на гумите си.

Sparta

В Sparta успяха да навъртят голям брой обиколки, като пилотите им записаха солидни резултати, около 1:10. Няма информация за темпото им със състезателна настройка, но след доброто представяне в Бахрейн (второ и четвърто място) те ще искат да се представят на ниво и тук. Интересно ще бъде дали Sparta са наваксали изоставането си в скоростта в първото състезание.

Monsters GP

При Monsters, единствено Тодор Пангев се появи в сървърите, но направи прекалено малко обиколки, за да сме наясно с темпото му.

Pantera Racing

Pantera Racing все така си търси втори пилот. Радослав Иванов пък се представя доста добре на тестовете в Киалами и загатва за добро класиране днес.

Пилоти без отбор

Ивайло Каменов и Димитър Пашов показват силно темпо, около 1:10, като оабче не е ясна скоростта им в състезателни условия. Възможно е Тодор Василев да се включи в състезанието.

Интервюта

В края на статията ви предоставяме и няколко интервюта, до които успяхме да се доберем.

Христо Ичов
– Христо, утре предстои надпреварата за Голямата Награда на Южна Африка на пистата Киалами. Ти успя да покараш на пистата. Разкажи ни какви са впечатленията ти от трасето и сподели като цяло какво мислиш за идеята в лигата да бъдат включени класически трасета от Формула 1?
– Въпреки, че в миналото никога не съм карал на тази конфигурация на пистата, тя ми бе сравнително позната от многократното гледане на онборд кадри от Ф1, така че не ми отне много време да я разуча в детайли. Това, разбира се, не може да се каже за повечето от участниците в лигата и си личеше, че трябва да положат доста усилия, преди да се почустват комфортно на трасето.
Въпреки оплакванията в началото, мисля че сега почти всички се наслаждават на преливащите завой и приятния ритъм на каране, който има пистата Киалами, и като цяло съм изненадан, колко много от пилотите в лигата са вече в рамките на около половин секунда, един от друг, което пък ме кара да очаквам едно интересно състезание, утре.
Относно класическите трасета, аз съм на мнение, че много от тях съдържат характеристиките, които описах току що и това носи както повече удоволствие на пилотите, така и по-голямо предизвикателство, поради липсата на асфалтови зони за сигурност, по-високи бордюри, по-тясна писта и т.н.
– От резултатите в сървърите на лигата се забелязва, че 7 пилота са в разлика от около половин секунда. Въпреки тези малки разлики, готов ли си да дадеш прогрноза, както за квалификацията, така и за състезанието утре?
– Не се наемам да давам прогнози, тъй като, както видяхме и в Бахрейн, някои пилоти се поддават на напрежението, когато дойде време за официалния старт, и правят повече грешки, а други точно обратно – мотивират се допълнително и успяват да повишат нивото си на каране, когато ситуацията го изисква.
Като цяло, отново се очертава битка между пилотите на Турбо и Спарта, като времената на Турбо засега са малко по-добри, но не съм наясно, кой има по-добро постоянство, пазене на ресурси и стратегия при спирането в бокса. Не може да изключваме от сметките и някои от пилотите, които карат с колата за гости, като Ивайло Каменов и Димитър Пашов, а също може би и Радослав Иванов.
След пробните стартове, които направих с някои от пилотите вчера, съм на мнение, че има 3 решаващи фактора в състезанието на тази писта – квалификацията, старта и избягването на безсмислени атаки, които носят риск и губят време. Пистата е тясна, няма дълги прави и сериозни зони на спиране, така че изпреварванията са доста трудни. Също така, поради естеството на дългите завои, загубата на аеро-притискане, когато се кара зад някой е доста съществена, така че търпението и избора на правилния момент за влизане в бокса, ще решат състезанието, а не толкова чистата скорост.

Петър Николов
– Пешо, ти спечели състезанието в Бахрейн и поведе в шампионата при пилиотите. Киалами обаче е доста различно трасе от Сакир. Разкажи ни как протече подготовката ти на това дебютиращо в календара на БРЛ трасе?
– Пистата Киалами е кратка като дължина, но лично за мен, това е една от най-трудните и комплексни писти, на които съм карал. Изисква се висока концентрация и прецизност във всичките 72 обиколки, които ни очакват утре. Подготвих се сравнително добре, за да съм конкурентен на моите съперници, които също на тестовете показаха много добра скорост и постоянство.
Очаквам да победи пилота с най-голямо постоянство и най-малко допуснати грешки. Квалификацията може да е от решаващо значение за победата в състезанието.
– Този сезон ще видим много писти, на които са се провеждали състезания в миналото. Какво е мнението ти за тази идея, в лигата да се кара на класически писти?
– Това е много добър избор от страна на организаторите, защото поне за мен, някои от модерните трасета са скучни за каране, с много големи зони за сигурност и малка вероятност за грешки. Очаквам това решение да привлече повече пилоти, които да вземат участие в стартовете.

Стоян Барбуков
– Тити, предстои състезанието за ГП на Южна Африка. Как премина подготовката ти и успя ли да изпълниш целите?
– След състезанието за ГП на Бахрейн чаках с нетърпение пистата в Южна Африка, защото е нова за мен и щеше да е хубаво да знам още 1 писта, на която преди са карали легендарни пилоти от Формула 1. Подготовката ми, бих казал, че мина 50 на 50. Успях да намеря баланса и скороста в клалификацията, но все нещо ми прекратяваше тест състезанията последната седмица и не знам как ще протече за мен състезанието. Не се надявам на резултати, а само да успея да намеря скороста и сцеплението в състезанието, другото само си идва.
– Какво мислиш за решението да бъдат включени в календара класически трасета, като това в Южна Африка?
– Ще се радвам да се включат класически трасета, защото малцина ги знаят и силите ще се изравнят. За мен лично пистата в Южна Африка е идеална за картинг, сигурно не случайно като пиша в Google “Kyalami” и ми излиза картинг писта. Някои биха казали, че си прилича със Монако, но за мен нямат нищо общо, нищо че и двете имат малка ширина.

Иво Младенов
– Иво, как премина подготовката ти за ГП на Южна Африка?
– Честно казано, първите дни от подготовката бяха доста притеснителни, защото пистата е изцяло нова за мен и трябваше да я науча. Имах 1 седмица време за подготовка, заради лични ангажименти и наистина времето ми беше малко, за да успея едновременно да науча и пистата и да намеря перфектния баланс. За щастие, съотборникът ми Димитър Дулички, ми даде своите настройки, за което му благодаря и те, за моя изненада, ми паснаха идеално. Настройките ми за квалификацията, обаче, не са толкова задоволяващи, но мисля, че в състезанието ще имам доста добра скорост.
– Би ли се наел да направиш прогноза за квалификацията и състезанието?
– За квалификацията, смятам, че пилотите на Турбо (визирам Дулички и Николов, който ще кара с гост-отбора) ще имат темпото да вземат 1-вото място. Относно прогноза за себе си, силно се надявам да попадна в Топ 4. За състезанието нищо не бих искал да кажа, понеже пистата има своите коварни места, където всеки може да допусне някаква грешка, така че изходът от това състезание за мен е неизвестен. Все пак, не искам да звуча песимистично, и от отбора ще дадем всичко от себе си, за да вземем чаканата двойна победа!
– Киалами е първата от няколко класически писти в календара на БРЛ, през този сезон. Какво е твоето мнение за включването на класически писти в шампионата?
– Честно казано, зависи от самата писта. Писта като тази е предимство за сезона, понеже на някои места тя е доста технична и наистина се изисква пълна концентрация на пилота. Могат да се получат интересни битки, въпреки малкия шанс за изпреварвания. Има и други класически писти, които не ги знам като конфигурация и ще се налага да ги уча, но ми направи впечатление участието на Хокенхайм със старата конфигурация. Още преди началото на сезона бях твърдо против, но все пак пилотите си я избраха. Причината е, че не вярвам да се получат интересни състезания, това е писта с няколко завоя и дълги прави, нищо повече. Както казах, зависи от самата писта и от това доколко съответства на новите правила.

Пряко предаване

Не пропускайте, тази вечер, прякото излъчване, което започва в 18:30 в нашия Twitch канал.

  • Днес ще се проведе Гран При на Южна Африка - Българска Рейсинг Лига

Summary

Днес ще се проведе състезанието за Голямата Награда на Южна Африка на пистата Киалами – втори кръг от сезон 4 в Българската Рейсинг Лига. Това ще бъде първата от няколко класически писти, включени в календара на лигата за този сезон.

Конкуренцията в сървърите на лигата е огромна, като 7 пилоти записаха времена в рамките на половин секунда. Това предвещава интересно състезание, което отново ще бъде предавано на живо в нашия канал в Twitch.

Sending
User Review
5 (2 votes)

Facebook Comments

Comments

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *