Победа за Барбуков на Монца след титанична битка. Титла за Леонов 2 кръга преди края на Сезон 5

Стоян Барбуков от отбора на Спарта спечели състезанието за голяма награда на Италия на пистата Монца, 11-и кръг от Ф1 шампионата за Сезон 5 в БРЛ, след като успя да надвие своя съотборник Иван Леонов в титанична битка, която продължи почти през цялата дистанция на надпреварата. Разликата между двамата на финала, след 40 обиколки, беше само 4 десети в полза на Барбуков, като Леонов финишира по инерция с гръмнал двигател.

За съжаление състезанието отново беше белязано от малък брой участници, но това не попречи да се насладим на някои страхотни битки за първите няколко позиции. Леонов стартира от пол-позишън, въпреки че избра да използва гумите Софт вместо Супер Софт. Само на няколко стотни зад него се нареди Петър Николов от Енджиниър Рейсинг с гуми Супер Софт, а 3-и беше Барбуков, също избрал да кара гуми Софт. Зад тях бяха Ивайло Каменов от отбора на Паксо Джуниър и Илия Стойков, предствляващ отбора на Турбо Рейсинг, съответно с гуми СС и С.

В загряващата обиколка Николов загуби внезапно сцепление на изхода от Аскари и се завъртя, но успя да продължи и да заеме мястото си на грида. Това завъртане обаче може би подсказа че тепърва Николов ще изпитва затруднения в предстоящото състезание. Както в доста от стартовете през този сезон, Барбуков успя да направи много добър старт и да изпревари не само Николов, ами и Леонов за първото място, на подхода за първия шикан.

Каменов също направи доста добър старт, изпревари Николов, и подложи Леонов на невероятен натиск в първите обиколки. Битката по между им позволи на Барбуков да натрупа малка преднина, а пък Николов започна леко да изостава. Бързо стана ясно че настройката на Каменов беше с по-високи крила, което му даваше предимство в завоите, но не достатъчно скорост на правите за да направи сериозна атака спрямо Леонов. Все пак с помоща и на своите по-мек тип гуми, Каменов най-сетне успя да мине пред Леонов в завоя Аскари, но пилота на Спарта бързо си върна 2-то място с по-високата си топ скорост.

През това време Николов, възползвайки се от битката на пилотите пред себе си, започна да стопява изоставането си, но точно когато навлизаше в близка дистанция за да използва ефекта на слипстрийм, загуби задницата си на същото място където това се случи и във формиращата обиколка – на изхода на Аскари. Това му коства около 5 секунди, което на практика го извади от битката за топ 3.

Леонов постепенно започна да настига Барбуков и след няколко обиколки вече му дишаше във врата. Последваха няколко атаки, основно на старт-финалната права, но Барбуков успяваше с много късно спиране да задържи лидерската позиция. Каменов реши да опита стратегия с ъндъркът, влизайки по-рано в бокса и записвайки най-бърза обиколка с новите си Софт гуми, но в последствие загуби темпо и започна да изостава от пилотите на Спарта. След няколко обиколки Николов също смени своите износени СС със С гуми, но допусна грешка на втория шикан и загуби още няколко ценни секунди в битката си с Каменов.

Леонов продължи да опитва атаки отново и отново, но всеки път Барбуков намираше отговор – дали с късно спиране от външната страна на първи шикан, дали със защитна траектория преди спиранията. Стана ясно че и двамата ще правят едно спиране в бокса и въпросът беше кога ще се случи това. В по-неизгодна позиция беше Леонов, тъй като се движеше втори и нямаше как да изненада Барбуков с по-ранно спиране в бокса, тъй като и двамата споделяха един пит. В крайна сметка, след 25 обиколки, Барбуков влезе за единствената си смяна на гуми, а Леонов го последва една обиколка по-късно.

Разликата между двамата нарасна на около секунда и половина, но както в началото, Леонов постепенно започна да настига Барбуков, възползвайки се от слипстрийма който получаваше на правите. Това което последва през останалите 12-13 обиколки до края беше брутална битка за победата, с маневри които на моменти граничеха с позволеното от правилата, а може би дори и минаващи отвъд тях.

Някои от паметните ситуации бяха атаката на Леонов от външната страна на Аскари, връщането на лидерската позиция на Барбуков с много късно спиране на първи завои пресичане на втората част на шикана (впрочем нещо подобно направи и Леонов при една от битките им гума до гума), повеждането в състезанието на Леонов и последвалата му грешка на втория шикан, което върна обратно Барбуков на първото място.

Инфарктната битка между двамата продължи и в последната обиколка, като Леонов беше по-близо от всякога на изхода от Аскари и се подготви със слипстрийм да атакува Барбуков на подхода към старт-финалната права след Параболика. Очертаваше се истински фотофиниш докато болида на Леонов се изравняваше с този на Барбуков, но за съжаление двигателя му не издържа и гръмна метри преди финала. По-късно стана ясно че и двамата пилоти са превключили на квалификационен режим за последната обиколка, и че Барбуков е бил съхранил повече ресурс във своя двигател.

Николов завърши 3-ти след като също кара с 1 спиране в бокса, а пък Каменов финишира 4-и, с два стопа, което може би се оказа не толкова добра стратегия. Последен, 5-и, завърши Илия Стойков.

Това бе втора победа в кариерата на Стоян Барбуков в лигата и втора за него през този сезон, а пък Иван Леонов, със 7 победи до тук през сезона, стана шампион за пръв път в кариерата си в БРЛ – кариера започнала още през 2012-а година. Честито и на двамата! Дано все така продължават да ни радват с битките си на пистата и израстването си като пилоти! Отборът на Спарта пък стана шампион още в предишния старт на пистата Индианаполис.

Може да гледате запис на прякото излъчване на ГП на Италия, както и предишните стартове, на нашия YouTube канал:

След 2 седмици предстои 12-и кръг от сезона, на пистата Лагуна Сека, а след това е повторното състезание на Пол Рикар, заради техническите проблеми които прекъснаха старта тогава.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *