Петър Николов спечели Гран При на Япония

Петър Николов, шампион за Сезон 4, започна по най-добрия начин настоящата кампания, след като спечели състезанието за Голямата награда на Япония на пистата Аида. Освен победата, пилотът на Engineer Racing Team записа и първи пол-позишън за сезона. На почетната стълбичка се качиха още Димитър Дулички от отбора на Turbo Racing и Иван Леонов от Sparta. Общо 10 пилоти уважиха първата надпревара за Сезон 5, която се превърна в една от най-интересните в историята на Лигата.

Стартът на надпреварата

В квалификацията Николов записа време 1:02.471, което му отреди шести пол-позишън в кариерата. Втори щеше да стартира Иван Леонов, а трети – Дулички. Ясен Стамов, който се завърна в Лигата, пък стартира четвърти. Петицата допълни втората кола на Sparta в това състезание, карана от Стоян Барбуков.

На старта на надпреварата нямаше размествания в първите три позиции. Николов поведе, следван от Леонов и Дулички. Най-бърз в началния стинт бе Стамов, който успя да изпревари пилотите на втора и трета позиция. По този начин за пръв път дебютиращият отбор на Engineer водеше и с двете си коли в надпревара от календара на БРЛ.

Веднага след първите спирания в бокса нещата започнаха да се обръщат драматично. Николов, който водеше до този момент, имаше сериозни проблеми със софт гумите си, а на всичкото отгоре бе затворен зад Стоян Барбуков, който предпочете стратегия с по-късно спиране в бокса. От всичко това се възползва Дулички, който за 10 обиколки се изкачи от 5-а до 1-ва позиция. Пилотът на Turbo Racing изненада конкурентите си и заложи на суперсофт гумите и за втория стинт. Зад него Николов продължаваше да изостава, а Леонов допусна грешка, от която време загуби и Стамов.

Николов пресича финала на последната обиколка

Грешка и на Димитър Дулички след втория му стоп при механиците направи Николов фаворит отново. Дулички атакува Стамов, но при спиране за обратния завой след дългата права допусна да блокира задните си спирачки и от това последва завъртане и загуба на ценно време. Все пак пилотът на Turbo Racing продължи да държи добро темпо и не след дълго отново излезе на първа позиция. За негово съжаление стратегията на Николов излизаше по-добра в този момент. Петър настигна временния лидер в надпреварата, и с по-новите си и по-меки гуми, успя да го изпревари след 2 атаки, втората от които успешна. До финала Николов не сгреши и записа победа номер 6 в кариерата си, както и първа за новия му отбор. В края на обиколката, в която Дулички бе изпреварен, Димитър влезе за трети и последен стоп в бокса, и отново изостана в класирането. Все пак по-новите му гуми му позволиха да застигне и изпревари Стамов и Леонов, които се движеха втори и трети, и по този начин кюстендилецът завърши на втора позиция. Голямата драма бе в последната обиколка, в която Ясен Стамов преобърна по таван своя болид и по този начин загуби драматично третата позиция, която отиде в актива на Иван Леонов. Това можеше да бъде и първи подиум в Лигата за Стамов.

На пета позиция завърши Стоян Барбуков, а след него се наредиха Илия Стойков и дебютиращият в Лигата Дионисис Фараос от Казахстан. Без точки от надпреварата останаха Тодор Пангев, Иван Маринов и друг дебютант – Амер Хамуд.

В класирането при отборите поведе тимът на Engineer, който събра актив от 37 точки. Втори са Sparta с 25, а трети – Turbo Racing с 18. Четвъртата позиция, без спечелена точка от Япония, делят отборите на Crash Racing Team и Hammoud Racing Team.

Резултатите от квалификацията и състезанието можете да видите тук.

Коментари за състезателния уикенд от първите двама в класирането можете да прочетете в нашия форум.

Галерия от състезанието

rFactor 2018-10-03 17-56-38-09
Стартът на надпреварата
« of 9 »

Най-бързата обиколка в надпреварата

Видео Ревю на състезанието

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *