Очаква ни оспорвано състезание на Лагуна Сека

Тази неделя ще се проведе състезанието за Голямата награда на Северна Америка на пистата Лагуна Сека – 12-и кръг от Сезон 5. Техничната американска писта предостави много интересни резултати по време на тестовете през последните почти две седмици. Четирима пилоти записаха времена в рамките на половин секунда, което предвещава битка за победата и през този кръг.

Христо Ичов бе най-бърз до този момент. Двукатният шампион, който ще реши дали да участва в състезанието в неделя в последния момент, закова хронометъра на 00:59.0. Втори, на две десети изоставане, се движи Димитър Дулички от Турбо Рейсинг, а трети и четвърти до този момент са шампионите от Спарта. Барбуков бе малко по-бърз и записа време 59.4, а Леонов, който направи по-малко обиколки тест бе по-бавен само с десета от съотборик си. Сред останалите имена на сървъра личаха имената на Ивайло Каменов, Кирил Стоянов, както и Искрен Беновски, който може да направи своя дебют още тази неделя.

Сред имената, които липсваха в сървъра, бе това на шампиона от Сезон 4 Петър Николов, който се бори за треторо място в класирането при пилотите. Николов се оплака от дисбаланс в болида си, и е под въпрос за това състезание. Илия Стойков също не бе забелязан в сървъра, но се очаква да кара втората кола на Турбо Рейсинг в неделя. Поради ангажименти състезанието ще пропусне Иван Иванов, който показваше чудесно темпо в състезанията, я които успя да се включи.

Христо Ичов, който се очертава като фаворит за това състезание, отдели няколко минути, в които ни разказа за впечатленията си от пистата, очакванията му за състезателния уикенд и дали се счита за фаворит за победата тук: “Пистата Лагуна Сека е уникална по рода си и ме грабна още от първия път когато гледах по ТВ състезание на нея през 90-те, а в последствие и в различни симрейсинг игри. Поради тези причини съм доволен че най-сетне беше включена и в календара на БРЛ за Сезон 5. Тъй като за съжаление има спад на интереса за последните състезания от сезона, реших че ще е добра идея да се подготвя за този старт, за да съм готов ако се наложи да участвам.

Ниското сцепление на пистата, хлъзгавите пясъчни зони за сигурност и страшно бързите коли от Ф1, които караме, са наистина голямо предизвикателство от пилотска гледна точка, но и това прави удоволствието от записване на чиста обиколка по-голямо. Все още ми предстои да направя малко по-дълги стинтове с различните типове гуми, но като цяло съм доста доволен от настройката на болида си и времената които успях да запиша.

Надявам се ако участвам, да се боря за позициите в топ 3, но най-вече да се опазя от сериозни грешки, които на тази писта се наказват много строго, особено в по-бързите завои. Въпреки че записах няколко бързи обиколки, не се смятам за фаворит. Димитър Дулички и Стоян Барбуков се представят много силно на тестовете, а не трябва бъде отписван и шампиона за Сезон 5 – Иван Леонов, въпреки липсата му на време за подготовка за този старт.”

Въпреки че титлите бяха решени, можем да кажем с голяма доза увереност, че надпреварата на Лагуна Сека ще бъде вълнуваща. Все още има над 24 часа време за подготовка, което значи, че статуквото може бързо да се промени. Ще бъде интересно да видим дали някой ще успее да спре пилотите на Спарта, които записаха 9 поредни победи, от които три двойни поред.

Ето и няколко извадки от вечните статистики и рекорди на лигата:
– Димитър Дулички и Иван Леонов ще търсят победа номер 10 в лигата
– Димитър Дулички ще търси своя подиум номер 30, а Иван Леонов – номер 20
– Димитър Дулички ще търси своята 10-а най-бърза обиколка в състезанието, а Стоян Барбуков – 5-а
– Ако отборът на Спарта запише двойна победа, то той ще стане втория тим в историята с над 1000 точки след Турбо Рейсинг

За финал ви предоставяме сравнително видео на две бързи обиколки по време на тестовете – една на Христо Ичов и една на Димитър Дулички:

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *