Иво Младенов спечели надпреварата на пистата Киалами

Иво Младенов
Иво Младенов

Иво Младенов спечели по безапелационен начин състезанието за Голямата Награда на Южна Африка на пистата Киалами – втори кръг от сезон 4 в Българската Рейсинг Лига. Втори завърши Ивайло Каменов, а трети, качвайки се отново на подиума, завърши Стоян Барбуков. Общо шест пилоти успяха да завършат надпреварата.

Квалификацията също бе спечелена от Младенов, който закова хронометрите на 1:10.043. Доброто каране на Стоян Барбуков от Бахрейн продължи и тук, като той потегли втори, с време 1:10.206. От втора редица потеглиха Петър Николов, който в този старт караше под наем за Monsters GP и втората кола на Sparta, в лицето на Иван Леонов.

Още по време на свободните тренировки станахме свидетели на включването на първите чужденци-участници в историята на лигата. Мено Клонт и Рой Ферсийл стартираха десети и единайсти. Пилотите на Wolves Racing, пък не бяха допуснати до състезанието, тъй като управата прецени, че не са достатъчно добре подготвени и представляват опасност за останалите пилоти. Все пак се надяваме да видим двамата пилоти подготвени още за ГП на Великобритания на първи март.

Гран При на Южна Африка
Началото на надпреварата

На старта, за съжаление, се случиха няколко инцидента. Първо Пешо Николов блокира Стоян Барбуков. От контакта колата на Барбуков се вряза в тази на Иван Леонов, което доведе до удар с Дулички, който пък от своя страна отиде право в болида на Николов, в резултат на което последните двама се озоваха в тревата и загубиха няколко позиции. От създалата се суматоха, по перфектен начин се възползва Тодор Пангев, който от девети на старта се озова на трета позиция.

По този начин, след инцидентите, колоната поведе Иво Младенов, следван от Стоян Барбуков, Тодор Пангев и Иван Леонов. Димитър Дулички бе успял да навакса няколко позиции и се движеше пети, като зад него дебнеха за грешки Радослав Иванов и Ивайло Каменов.
В опит да прескочи Леонов и Пангев, Дулички влезе пръв в бокса, в осмата обиколка, но за негово съжаление излезе зад колите на Пашов и Каменов, които се бореха помежду си, с което стратегията на кюстендилеца се провали.
Проблемите на Дулички на Киалами продължаваха, като две негови грешки го изхвърлиха от борбата за подиум. Първо, завъртане на трети завой, доведе до загуба на около 10 секунди, а в четиресетата обиколка последва ново завъртане на същото място, и грешка, неотговаряща на опита на Дулички. Без да прецени ситуацията правилно, Димитър се върна на пистата, когато Иван Леонов преминаваше през същия участък, което доведе до инцидент и удар между двете коли, в резултат на което се стигна до принудителен бокс за Леонов, от който той загуби няколко позиции и ценно време.
В края на надпреварата Дулички бе най-бързия пилот на трасето, записвайки и най-бързата обиколка в състезанието. В края на надпреварата, той дори караше на максимална мощност на болида си, докато другите пестяха гориво. В резултат на това Димитър се озова на само секунда, зад движещия се на четвърта позиция Петър Николов, но излитане в предпоследния завой на предпоследната обиколка, доведе до непоправими щети по болида на Turbo Racing, което доведе до отпадане на Дулички и смъкване до седма позиция в крайното класиране.
Съдбата на Тодор Пангев бе сходна. Тодор се движеше много добре по време на състезанието, но допусна завъртане в четиринайстата обиколка. От последвалия удар предната лява гума на болида му се откачи и състезанието за Пангев приключи.

В челото Иво Младенов увеличаваше постепенно преднината си пред Стоян Барбуков и се бе устремил към първата си победа от 2013г. Трети се движеше Ивайло Каменов, който преследваше своя първи подиум в лигата. Петър Николов, подобно на Дулички, също имаше проблем с трафик и постепенно изостана от първите трима. Димитър Пашов пък така и не успяваше да намери скоростта си от предишните сезони и изоставаше от челните позиции.

Гран При на Южна Африка
Иво Младенов пресича финалната линия

До края на надпреварата на пистата Киалами, Иво не сгреши и показа, че явно си е взел поука от завъртанията в Бахрейн, които го лишиха от шанса да се бори за победата там. Проблеми имаше Стоян Барбуков, който в последните обиколки се влачеше по пистата, за да пести горивото си. Това помогна на Ивайло Каменов, който се възползва по перфектен начин и грабна второто място, а с това и първия си подиум в Българската Рейсинг Лига. Петър Николов пък бе близо до Барбуков, но допусна излитане в последната обиколка и по този начин се задоволи с четвъртата позиция.

Пети и шести завършиха Димитър Пашов и Иван Леонов, а Димитър Дулички, въпреки, че отпадна, бе записан на седма позиция и взима точки.
Радослав Иванов, Тодор Пангев, Рой Ферсийл и Мено Клонт пък не успяха да завършат.

Запис на живото предаване от Киалами

Резултати от състезателния уикенд
Официален риплей
Галерия от състезанието

  • Иво Младенов спечели надпреварата на пистата Киалами
  • Dimitar Dulichki

Иво Младенов спечели надпреварата на пистата Киалами

Иво Младенов спечели по безапелационен начин състезанието за Голямата Награда на Южна Африка на пистата Киалами – втори кръг от сезон 4 в Българската Рейсинг Лига. Втори завърши Ивайло Каменов, а трети, качвайки се отново на подиума, завърши Стоян Барбуков. Общо шест пилоти успяха да завършат надпреварата.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Facebook Comments

Comments

2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *