Леонов с победа в последния старт за сезона. Дулички взе бронза при пилотите

На старта много силно потегли Барбуков
Иван Леонов завърши сезона по шампионски. Пилотът на Спарта спечели последната надпревара за Сезон 5 на пистата Пол Рикар във Франция. И тук видяхме битка между пилотите на Спарта, които наложиха непосилно темпо за останалите пилоти от началото до края.

Леонов спечели квалификацията след много силна обиколка. Иван спря хронометъра на 1:28.851, като само той слезе под гросмайсторската граница от една минута и 29 секунди. Втори стартира Петър Николов (1:29.042), а трети – Барбуков, с 1:29.254. Част от пилотите пропуснаха квалификацията, за да спестят ресурс в гумите за първия си стинт в състезанието. Искрен Беновски, който правеше много добро впечатление, бе дисквалифициран от играта, заради превишаване на лимита на позволените обиколки в квалификацията. Новакът щеше да стартира последен.

След изгасването на светофарите Барбуков се изстреля от трета на първа позиция и поведе колоната, следван от Леонов и Николов. Много слабо потегли Дулички, който от пети се озова последен – осми. В първите две обиколки силно караше и Иван Иванов, но грешка, която доведе до завъртане, го изпрати на последната позиция. Тук някъде сгреши и Каменов, който се намираше на пета позиция. Това пък позволи на Беновски и Дулички да наваксат от изоставането си и вече да карат на четвърта и пета позиция. Искрен настигна бързо Николов и започна да го следва по петите в опит да вземе третата позиция. Всичко това ставаше пред погледа на Дулички, който дебнеше за грешки. Каменов бе шести, седми – Борисов, а Иванов се опитваше да навакса от последната позиция, след завъртането си.

Беновски преследва Николов в битката за третата позиция
В крайна сметка се оказа, че Беновски няма необходимата скорост на правите, за да изпревари Николов, който караше спокойно, не допускаше грешки и се защитаваше майсторски.

В челото Барбуков и Леонов караха равномерно. Леонов бе малко по-бърз, но нямаше къде да атакува. Двамата постепенно започнаха да се изтеглят напред пред останалите, като преднината на Барбуков пред Николов след първите пет обиколки бе пет секунди. В шестата обиколка Иванов вече бе настигнал Борисов и започна атаки. Калин обаче се защитаваше добре и Иванов успя да го изпревари чак след три обиколки. Изненадващо Барбуков влезе пръв в бокса, едва в осмата обиколка. По този начин си пролича, че Стоян щеше да кара с три стопа при механиците. В бокса влязоха още Николов, Леонов и Беновски и по този начин колоната поведе Дулички, който обаче с по-старите си гуми бързо бе настигнат и задминат от пилотите на Спарта. Барбуков запази лидерството след първите боксове, но Леонов продължаваше да бъде много близко зад него.

Отпадането на Николов
17-ата обиколка бе последна за Иван Иванов, който се завъртя, удари се в стената и се преобърна по таван, което направи колата му неуправляема. Две обиколки по-късно Барбуков влезе за втори пит стоп, което даде лидерството на Леонов, който остана на пистата допълнително и избра стратегия с 1 стоп по-малко. Тук някъде започна и серията от отпадания. Каменов напусна надпреварата след удар в стената и откъсване на предна лява гума. В 20-ата обиколка отпадна Беновски, който се завъртя на левия завой след дългата права, в нов опит да изпревари Николов. След завъртането последва тежък удар в стените на задната част на болида на Искрен и той бе принуден да се откаже. Две обиколки по-късно отпадна и Петър Николов, който сякаш по погрешка натисна бутона на волана си, който изключва двигателя. Петър се опита да продължи, но в крайна сметка се отказа. По този начин битката за третото място бе предрешена, като на Дулички му остана да завърши надпреварата, за да вземе купата за трето място.

В челото Барбуков бе с по-нови гуми и успяваше да стопява от преднината на Леонов. В крайна сметка Стоян застигна своя съотборник и предприе успешна агресивна атака в 27-ата обиколка. Леонов спря в бокса веднага след като загуби лидерството, а Барбуков – една обиколка по-късно. До финала двамата се гонеха и често караха гума до гума, подобно на състезанието за Голямата награда на Италия.

Грешката на Барбуков
След няколко неуспешни атаки на Леонов се стигна до развръзката в състезанието. След размяна на лидерстото на няколко пъти само за половин обиколка, Леонов в крайна сметка се задържа на първата позиция. Малко по-късно Барбуков се завъртя в комбинацията от първи и втори завой. Това стана в началото на последната обиколка. Последва тежък удар в стената, но за щастие на русенеца колата му можеше да продължи надпреварата без сериозни проблеми. По този начин Леонов грабна победата, следван от Барбуков, за когото остава утехата, че записа най-бързата обиколка в състезанието. Трети в това състезание, и в шампионата при пилотите, завърши Дулички, а четвърти пресече финала във ГП на Франция Калин Борисов.

Запис на прякото излъчване на състезателния уикенд за ГП на Франция, както и пресконференция с част от пилотите:

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *