Иво Младенов с първа победа в лигата

Профилна снимка на Иво Младенов

Иво Младенов затвърди доброто си представяне от началото на сезона в Българската Рейсинг Лига и спечели трети кръг в Бахрейн. Втори завърши лидерът в шампионата при пилотите Христо Ичов. Последен на почетната стълбичка се качи Димитър Дулички.
Интересно факт е, че Иво прекъсна серия от 13 последователни състезания спечелени от Димитър Дулички или Христо Ичов.

Квалификацията бе спечелена от Димитър Пашов с време 1:30.826. Втори и трети щяха да стартират Иво Младенов и Радослав Иванов, а най-бързият пилот до момента през сезона Христо Ичов стартираше пети. Всичко това предвещаваше за доста по-интересно състезание в сравнение с първите два старта, както и най-важното – битка до края за победата.

На старта на надпреварата може би най-добре както и в Малайзия потегли Дулички, който обаче се позабави на завой 1 и допусна да бъде изпреварен от Иво Младенов.
Малко по-назад пък вреше и кипеше. Адриан Петков не прецени добре момента си на спиране и в резултат на това се стигна до масово меле, в което пострадаха най-вече болидите на Sprite, които дори се преобърнаха по таван.
Веднага след старта пък двамата най-сериозни съперници през сезон 2012 Дулички и Ичов се захапаха и започнаха битка за третата позиция, продължила 10 обиколки.
Битката за първа позиция пък бе между Димитър Пашов и Иво Младенов, които се бяха откъснали от останалите пилоти в началото на надпреварата.

Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Малко по-назад в колоната се водеше битка между Адриан Петков и Андрей Митров. Битка имаше и за шестата позиция, за която спореха Пангев и Статев. По това време пък Андрей Митров водеше още една борба – този път с Методи Тодоров, който бе стартирал последен.
В началото на 13-та обиколка станахме свидетели на нов ”екшън” с участието на невидимата стена на старт/финалната права, известна ни от миналата година. Този път потърпевш бе Румен Статев,който трябваше да напусне надпреварата след тежки поражения по колата си.
От лидерите пръв в бокса влезе Христо Ичов в четиринадесетата обиколка. Една по-късно същото стори и лидерът до този момент Иво Младенов.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Първият бокс на Пашов бе в края на 16-та обиколка, а Дулички влезе чак в 19-та и по всичко личеше, че е избрал стратегия с едно влизане в бокса по-малко.
Двадесет и седмата обиколка пък донесе край на амбициите за подиум на Димитър Пашов. Пилотът на Евента 2004 допусна полу-завъртане, което го отпрати в зоната за сигурност. За радост на Папов той успя да продължи надпреварата въпреки бъгавия асфалт, който не му позволяваше да завива в рамките на зоната за сигурност.
По това време най-бързият пилот на пистата бе Димитър Дулички, който имаше най-нови гуми от лидерите. Кюстендилецът скъсяваше изоставането си спрямо предните пилоти, но така и не ставаше ясно дали стратегията му от един бокс по-малко е правилната, тъй като в края на стинтовете му се очакваше драстично намаляване на темпото му, заради износването на гумите.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
В 31-та обиколка лидерите Младенов и Ичов влязоха в бокса заедно, като за момент Иво се озова на втора позиция зад Дулички, С по-новите си гуми обаче бе лесно за Иво бързо да възвърне лидерската си позиция. Същото упражнение направи и Христо Ичов срещу Димитър Пашов само няколко обиколки по-късно. Скоро след това бе изпреварен и Димитър Дулички. По този начин стана ясно, че за победата до края ще спорят Младенов и Ичов.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Последният бокс на Иво Младенов бе 12 обиколки преди финала, като за малко Младенов щеше да пропилее лидерството си след като едва не се завъртя малко преди входа на бокса. Христо Ичов влезе в същата обиколки, като въпреки грешката на Иво изоставането на Христо бе все така значително.
До финала на надпреварата Иво не допусна нови грешки и по този начин се поздрави с първата си победа в Българската Рейсинг Лига. Втори се нареди Христо Ичов, а трети Димитър Дулички. Точки взеха още: Димитър Пашов, Кирил Стоянов, Методи Тодоров и Андрей Митров. След края на надпреварата Адриан Петков бе дисквалифициран заради мелето на първи завой в първата обиколка.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
Българска Рейсинг Лига - ГП на Бахрейн 2013
По този начин интригата за титлата при пилотите отново е на лице. Иво Младенов скъси изоставането си и вече изостава само на 10 точки от Христо Ичов. След двата си последователни качвания на подиума Димитър Дулички се изкачи до четвърта позиция.
Българска Рейсинг Лига - Класиране пилоти след три кръга
При конструкторите Даймлер е безспорната изненада. Новаците вече гледат към лидерската позиция, която е на 10 точки пасив от тях.
Българска Рейсинг Лига - Класиране конструктори след три кръга
Тази неделя ще станем свидетели на състезанието за ГП на Испания на пистата Каталуня. Доста отговори ще намерим там, като най-важния е дали не особено доброто темпо на Христо Ичов в Бахрейн в сравнение с първите два старта е случайно. Гледайте на живо с коментара на Димитър Центелович. Предаването ще започне около 18:50ч.

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *