Иван Леонов е новият шампион след доминантно представяне през Сезон 5

Иван Леонов от отбора на Спарта е новият шампион. Пилотът от Твърдица записа седем победи в първите 10 старта, допълнени от шест триумфа в квалификациите, и по този начин, два кръга преди финала на сезона, грабна първата в актива си титла в Българската Рейсинг Лига. Въпреки доминацията, не можем да кажем, че на Иван му бе лесно. Стоян Барбуков, който му партнира в отбора на Спарта, бе не по-лошо подготвен в състезанията и непрекъснато се бореше за победите със своя приятел. Иван Иванов и Петър Николов също подлагаха под натиск Леонов, но новият шампион успяваше да се пребори с тях в повечето състезания.

В първия кръг не всичко се разви идеално за Леонов. В състезание, в което доста от лидерите сгрешиха, наНиколовй-добре се ориентира Петър Николов, който спечели. Тук всички смятаха, че доминацията на Николов от предишния сезон ще продължи, но последва невероятната доминация на Иван, която напомняше тази на Христо Ичов от шампионските му сезони. Седем победи от следващите 9 старта подпечатаха първата титла за Леонов. Титлата бе спечелена в може би най-доброто състезание за сезона. В битка за победата с Барбуков, гума до гума в почти всички 40 обиколки на пистата Монца, Леонов успя да завърши втори, което бе достатъчно за триумфа в класирането при пилотите. Иван имаше шанс и за победата, но в невероятен спринт на старт-финалната права в последната обиколка двигателят му гръмна.

Дебютът на новия шампион в Българската Рейсинг Лига датира през вече далечната 2012-а година. Тогава Иван защитаваше цветовете на Турбо Рейсинг Груп. На 03 юни 2012 г. в състезанието за Гран При на Канада, Леонов дебютира и успя да грабне шест точки. В края на сезона, след само 9 участия от общо 15 кръга, Иван завърши на 20-а позиция при пилотите.
Сезон 2013 бе много по-успешен за него. След 77 точки, бе грабната седмата позиция в шампионата при пилотите. В състезанието за Гран При на Бразилия път бе записан и първи подиум за пилота.
През Сезон 3 Иван Леонов се присъедини към настоящия си отбор Спарта. Прогресът на пилота продължи и той се поздрави с трета позиция при пилотите с актив от 99 точки.
През Сезон 4 Леонов се превърна в претендент за титлата, като остана на втора позиция, печелейки 130 точки. Именно през тази кампания дойде и първата победа на Леонов. Тя бе спечелена в състезанието за Голямата награда на Монте Карло, провело се на 15 март 2015 г. Втората му победа дойде в състезанието за ГП на Бразилия на трасето Интерлагос.

След като в БРЛ последва пауза, развитието на Леонов продължи в световни лиги, където той трупаше безценен опит. Титлата в шампионата Формула СимРейсинг бе кулминацията на развитието на Иван Леонов. В клас “Pro” той грабна 155 точки, които бяха достатъчни за триумф.

Всички в БРЛ честитим титлата на Иван Леонов и му пожелаваме нови успехи! Честито, Ванка, продължавай да мечтаеш!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *