Дулички с втора победа в последния старт от Сезон 3

Профилна снимка на Димитър Дулички

Димитър Дулички от отбора на Турбо Рейсинг записа втора победа за сезона след като спечели безапелационно последния старт от Сезон 3 за Гран При на Бразилия. Пистата Интерлагос предложи някои интересни моменти, особено в началото на надпреварата, която този път беше уважена от 8 пилота които взеха участие.

Квалификацията обърка плановете на някои от пилотите, след като внезапен но лек дъжд направи трасето по-хлъзгаво и излезлите в този момент болиди на пистата имаха проблеми със сцеплението. Иво Младенов беше един от пилотите който започна бързата си обиколка когато заваля и това му попречи да запише добро време. Виждайки че пистата изсъхва бързо, най-бързите пилоти от тестовете преди състезанието решиха да изчакат до последния възможен момент за да излезнат на пистата.

Христо Ичов, въпреки някои видими грешки които допусна, успя да запише пол-позишън, а втори на старта се нареди Петър Николов от БМВ Шарк, които в това състезание щяха да решат спора за второто място с отбора на Турбо. Те от своя страна имаха пилот на трета позиция – Димитър Дулички, а втория им пилот Владимир Стоянов не записа време и потегли от последното място на стартовата решетка.

Ичов не успя да задържи първото място на старта след като Николов спря по-късно за първи завой и зае вътрешната траектория. По-назад Младенов имаше проблеми и му се наложи да направи преждевременен стоп, което практически го лиши от шансове да се бори за място на подиума. Дулички се движеше трети, а Барбуков четвърти, поддържайки сравнително добро темпо, сходно с това на лидерите.

Отпред Николов изпитваше затруднения и това позволяваше на Ичов да го атакува, но след една от тези атаки се стигна до контакт между двамата, от който болида на Ичов се поднесе и така той загуби 2 позиции спрямо Дулички и Барбуков.

Въпреки че Ичов беше по-бърз от Барбуков, пилотът на Евента успяваше да задържи успешно пилота на Спарта, докато през това време Дулички и Николов спореха за първото място. В крайна сметка след няколко обиколки Ичов успя да изпревари Барбуков от външната страна на първи завой и започна да настига двамата пилоти пред себе си, които може би губеха време от битката по между си.

Дулички успя да изпревари Николов точно когато Ичов се доближи до него, и започна да трупа преднина докато другите двама се бореха за второто място. Все пак за няколко обиколки Ичов успя да се справи с Николов и се впусна в преследване на лидера Дулички, който имаше много бързо и постоянно темпо. Въпреки че след няколко тура Ичов настигна Дулички, разликата в скоростта между двамата беше минимална и Ичов губеше време всеки път когато навлезеше в турболентния въздушен поток зад болида на Турбо Рейсинг.

По-назад Иво Младенов отпадна, а Андрей Митров изпитваше доста затруднения, което бързо го отпрати на една обиколка зад лидерите. Барбуков пък беше настигнат от Леонов и двамата водеха битка за 4-ото място, а Николов беше поизостанал от двамата лидери, но все пак поддържаше високо темпо и може би се надяваше да компенсира изоставането си с различна стратегия.

Дулички реши пръв да посети своите механици, докато Ичов остана на пистата за още една обиколка. Влизането на Ичов към питлейна обаче беше решаващо за изхода на състезанието, след като той спря твърде късно на входа, поднесе и се удари в стената, превишавайки в същия момент и допустимата скорост в бокса. Въпреки че излезе близо зад Дулички, пилотът на Спарта получи наказание от 10 секунден престой, което той влезе да изтърпи 3 обиколки по-късно.

Така битката за победата беше практически решена, но Ичов все още имаше шансове да второто място ако успееше да се справи с Николов, който обаче, след своя пит-стоп, беше по-напред с около 9 секунди. Отне доста време на Ичов да стопи тази преднина, но точно когато започна атаки спрямо пилота на БМВ Шарк, се стигна до нов инцидент, този път изцяло поради грешка на пилота на Спарта. На дългия бърз ляв завой в края на сектор 2, Ичов се опита да изпревари Николов от външната страна, но излезе прекалено широко на изхода от завоя, стъпи върху бордюра и колата му внезапно поднесе надясно и се заби с висока скорост челно в мантинелата. Това потроши предницата на болида и донесе доста щети по окачването на Спартата, но Ичов успя да докара болида си до бокса, решавайки да смени само предно крило и да се опита да изкара оставащите 31-32 обиколки до края с Медиум гумите.

Въпреки пораженията по болида си, Ичов като че ли нямаше сериозни проблеми с баланса и поддържаше добро темпо, но Николов и Дулички бяха далеч напред. През това време Леонов беше успял да се справи с Барбуков, след като пилота на Евента претърпя инцидент с втория пилот на Турбо – Владимир Стоянов. Барбуков се беше завъртял на един от завоите, и идващия отзад Стоянов не можа да прецени добре ситуацията, което доведе до удар между двамата.

След последните стопове на първите двама, Ичов беше само на около 3 секунди зад Николов и на малко над 20 зад Дулички, но с новите си гуми и двамата започнаха да се откъсват напред. Николов обаче беше с по-мекия от двата типа гуми и след 10ина обиколки темпото му спадна, и Ичов започна лека по лека да стопява преднината му, която в този момент възлизаше на около 7 секунди. Така може би ни предстоеше да видим една последна битка между двамата в спор за второто място, но за съжаление така и не се стигна до това, след като Николов напусна надпреварата поради проблеми с компютъра си.

Дулички спечели състезанието за 3-и пореден сезон и то отново с голяма преднина пред втория, а Ичов отново пропусна шанса си да запише победа на пистата на която не беше печелил нито един път, но все пак можеше да е доволен от спечелената титла за Сезон 3. Трети финишира Иван Леонов, което затвърди победата на Спарта в класирането на отборите. БМВ Шарк пък успяха да се поздравят с второто място, след като Николов беше класиран 6-и и взе 8 точки, с което отбора му завърши само на 4 точки пред Турбо Рейсинг.

Така завърши един интересен сезон, който въпреки малкия брой участници в повечето стартове, ни предложи страхотни битки, напрегнати моменти и неочаквани обрати в много от състезанията. Следва неопределено дълга пауза, като през това време ще се проведат дискусии относно евентуален следващ сезон, като целта ще бъде да се привлекат повече сериозни хора и да се намери правилния формат за провеждане на шампионата.

Благодарим на всички които взеха участие през сезона!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *