Димитър Дулички спечели състезанието в Германия

Димитър Дулички - снимка от ГП на германия 2012

Лидерът във временното класиране Димитър Дулички от отбора на Turbo Racing спечели третата си победа за сезона и увеличи преднината си на върха в подреждането при пилотите.
Втори завърши друг пилот на Turbo Racing Group – Владимир Стоянов, който записа най-доброто си класиране в българските Формула 1 кибер шампионати. Трети, също с личен рекорд пресече финала Тодор Пангев от Monsters GP.

Състезателният уикенд бе уважен от 16 участника, като пръв за съжаление отпадна Здравко Сребрев, който така и не успя да разреши проблемите си с волана и напусна борбата още по време на свободните тренировки. Добрата новина бе завръщането в лигата на Радослав Иванов и Георги Савовски. Интересно бе решението на Eventa International Team да преместят звездата си Христо Ичов в отбора на Eventa Simacing. Дали това е правилно решение ще разберем в края на сезона. От отбора обявиха, че са прибегнали към тази корекция с цел откъсване на Eventa Simracing от отбора на Turbo Racing и затвърждаване на двата водещи отбора на компанията на първите две места в класирането при конструкторите.

Квалификацията бе спечелена очаквано от Христо Ичов, въпреки, че пилотът на EventaF1 започна подготовката си едва в петък, поради лични причини.
Втори както и във Великобритания се нареди Дулички и тук щеше да е интересно дали Дулички отново ще успее да прескочи Ичов на старта. Най-силно потеглилият пилот във Великобритания – Димитър Пашов пък бе трети. Павел Дечев бе до него на втора редица и показваше значително подобрение на темпото си спрямо предишния старт. За съжаление пилотите на Speed Racing, които за пръв път от много време на сам бяха в пълен състав не успяха да преминат границата от 107% и трябваше да напуснат надпреварата след квалификацията. По този начин на старта се наредиха 13 пилоти.

По време на загряващата сесия управата на лигата наложи наказания на Владимир Стоянов, Димитър Танков и Адриан Петков за излизане от сървъра. По този начин те трябваше да стартират последни, което намали драстично шансовете им за добро класиране.

На старта на надпреварата най-добре потегли Дулички, който подобно на Великобритания успя да изпревари Ичов. Този път обаче Дулички успя да задържи лидерството си и шансовете му за победата се увеличиха драстични. Димитър Пашов пък бе големият губещ след като допусна завъртане веднага след изгасването на светофарите. Павел Дечев се озова точно пред него и се натресе в Евентата в резултат на което повреди болида си. От създалата се суматоха най-добре се възползва Тодор Пангев, който излезе на трета позиция. Малко след старта сгреши и Радо Иванов, което го отведе в дъното на колоната. Иван Леонов пък стартира от бокса, след инцидент във формиращата обиколка

БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
В първите обиколки Дулички успя да натрупа аванс от близо две секунди и загатна за сериозна офанзива за спечелване на победата. Двамата с Ичов пък бързо се откъснаха пред останалите и още в началото бе ясно, че те ще решат победата в това състезание. В борбата за третото място пък Тодор Пангев допусна грешка и изостана до шеста позиция. В петата обиколка отпадна Адриан Петков, който допусна грешка в трети сектор, от която последва завъртане а от там и контакт на задната част на болида му със стената, което се оказа фатално за неговия двигател, което доведе до отпадането му. През това време Владимир Стоянов вече се намираше на четвърта позиция, въпреки, че стартира от последна редица. Веднага след него пък битка водеха Пашов, Стамов и Радослав Иванов.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
В деветата обиколка в стремежа си да се доближи по-близо до Дулички Христо Ичов се качи прекалено виско на бордюра в завой номер 1 и в резултат на това се озова в тревата, което му коства изоставане от две секунди. В борба с Андрей Митров пък Методи Тодоров допусна грешка, която изкриви окачването му, което доведе до принудителен стоп за Методи. Димитър Пашов пък бе настигнал Владимир Стоянов и започна атаки за четвъртата позиция. Една от тях бе успешна и в единадесетата обиколка Пашов вече бе четвърти, а шансовете му за подиум отново бяха реални. Владимир пък вече имаше нова задача – да се подготвя за атаките на Радослав Иванов.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
В тринадесетата обиколка Ясен Стамов успя да изпревари Тодор Пангев, като обаче останаха сериозни въпросителни дали Стамов не е избутал Пангев, който имаше предимство в завоя. Малко след това Тодор опита да върне позицията си, но двете му атаки се оказаха неуспешни, а във втората такава едва не се стигна до инцидент. В челото Ичов така и не успяваше да се доблии достатъчно близо до Дулички, за да предприеме атака. Двамата даваха идентични времена и битката най-вероятно щеше да се реши в стратегиите. Трети се движеше Дечев, който се оказа, че е с 1 стоп повече от двамата и с доста сериозно изоставане.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
В осемнадесетата обиколка отпадна Димитър Пашов поради интернет срив. Вторият в класирането при пилотите трябваше да запише нула точки в Германия, което щеше да го отдалече много от първата позиция. Това пък бе добре дошло за Владимир Стоянов, който вече бе с още една позиция по-напред в колоната. Владимир обаче едва ли мислеше за това тъй като Радослав Иванов подготвяше атаки срещу него. В крайна сметка една от тях успя и Радослав излезе на трета позиция след като Павел Дечев посети механиците си за първи път.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
В тридесет и втората обиколка Христо Ичов допусна грешка на трети завой, която му коства около 10 секунди изоставане. От отбора на Евента веднага реагираха и извикаха Христо за първия си и единствен стоп в бокса. Това обаче бе добре дошло за Дулички, който вече имаше преднина от над 10 секунди и щеше да има по-нови гуми, когато излезе от бокса. Това се случи четири обиколки по-късно. Димитър излезе на около 10 секунди пред Христо и по всичко личеше, че ако не допусне грешка ще успее да запише победа. С новите си гуми пък Павел Дечев бързо успя да се справи с Радо Иванов и отново се намираше на трета позиция. В тридесетата обиколка пък бе отпаднал и Методи Тодоров след проблеми в окачването му, продиктувани от тежкия инцидент в началото.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
Около средата на състезанието Радо Иванов посети механиците си и излезе малко зад Владо Стоянов. С новите си гуми Радо имаше предимство и предприемаше атака след атака, но много добре защитаващият се Владимир не му оставяше шанс. В крайна сметка след 10 обиколки фантастичната им битка приключи с победа за Радо Иванов.
В челото на колоната Ичов успяваше да настига Дулички, но преднината на Димитър бе все още много голяма и за Христо на този етап от надпреварата бе мираж да мисли за победа. Не се знаеше също и дали Дулички показва най-доброто си темпо или умишлено кара по-бавно с цел запазване на болида си.
По-назад в колоната се движеха: Дечев, Иванов, Вл. Стоянов, Стамов, Пангев,Митров и Леонов.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
Десетина обиколки преди края започнаха и отпаданията. Само дванадесет такива преди финала отпадна Павел Дечев, който се завърна в лигата в предишното състезание във Великобритания, а тук в Германия бе толкова близо до подиум. Удар в стените след завой 1, разбиха предницата на болида на Дечев и той нямаше как да продължи надпреварата. За негова радост той взима точки, тъй като е покрил 75% състезателна дистанция.
Няколко обиколки по-късни драмата бе пълна – отпадна и втория Христо Ичов. В опитите си да догони Дулички, Христо сякаш прегря двигателя си и той не издържа, само няколко обиколки преди края на надпреварата. Ичов също взима точки, но едва ли това е утеха за него, тъй като можеше да запише подиум и да не допусне Дулички да увеличи драстично преднината си в шампионата при пилотите. По това време отпадна и Радослав Иванов, като неговият двигател също подобно на Ичов бе причина за отпадането му. От отбора на Евента явно бяха подценили натоварванията на двигателя на това трасе и това им изигра лоша шега. Всичко това пък бе идеално за Владимир Стоянов, който вече бе втори. Тодор Пангев също не се оплакваше и вървеше към първия си подиум в лигата, като дори застигаше застрашително бързи Владимир.
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
От бокса на Turbo Racing веднага дадоха сигнал на Дулички да намали темпото и го уведомиха за отпаданията в челото. С внимателно каране до края Димитър грабна своята трета победа за сезона. Втори се нареди Владимир Стоянов, който постави нов личен рекорд за най-предно класиране. Трети със същият рекорд завърши Тодор Пангев. В точките финишираха още: Стамов, Митров, Ичов, Леонов, Р. Иванов и Павел Дечев. Без точки останаха: Методи Тодоров, Пашов, Петков, Танков, Георгиев, Савовски и Сребрев.
 БРЛ 2012 - Гран При на Германия
БРЛ 2012 - Гран При на Германия
След победата на Дулички и нулата на Пашов в класирането има изявен лидер. С шестата си позиция Христо Ичов успя да изпревари Диян Костадинов и вече е на трета позиция. След добрите си класирания Вл. Стоянов и Пангев са в подножието на тройката. След четвъртата си позиция Ясен Стамов стана двадесет и първият пилот взел точки през този сезон.
БРЛ 2012 - Класиране пилоти след 9 кръга
При конструкторите за втори път през сезона EventaF1 не успяха да запишат двуцифрен актив, но огромната преднина, която имат със сигурност им дава увереност. След като Turbo Racing най-накрая успяха да вкарат и втората си кола в точките, се наблюдава изкачване до втора позиция при тях. Turbo MotorSport се укрепи на четвъртата позиция след силното си представяне в този кръг.
БРЛ 2012 - Класиране конструктори след 9 кръга
Само две седмици пък ни делят до десетия кръг през сезона, с което ще завършим две трети от него. Гран При на Унгария се очертава да е много интересна, а след нея ни предстои лятната пауза, когато всички ще си отпочинат от гонките и ще презаредят батериите си за финала на сезона.
Карта на пистата Хунгароринг в Унгария
И накрая, но не на последно място отправяме специални благодарности към нашия приятел Траян Сарафов, който по собствена инициатива направи нови лого, бекграунд и банер за сайта и лигата. Благодарим ти, Трей!
Траян Сарафов

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *