Димитър Дулички и EventaF1 Team спечелиха титлите

титла

Димитър Дулички и EventaF1 Team спечелиха титлите в Българската Рейсинг Лига за сезон 2012 съответно в шампионатите при пилотите и конструкторите.
Всичко това се случи в състезанието за ГП на Япония на пистата Сузука, което бе спечелено по безапелационен начин от Христо Ичов, спечелил своята пета победа този сезон от общо осем участия.
Състезателният уикенд бе уважен от петнадесет участника, но по време на квалификацията поради различни причини отпаднаха четирима – Георги Лефтеров, Мариян Христов, Владимир Стоянов и Радослав Иванов. По този начин на старта се наредиха единадесет болида.
Самата квалификация бе спечелена лесно от Ичов, като впечатление направи силното темпо на Румен Статев, който щеше да стартира втори. Основният претендент за титлата при пилотите Дулички пък бе трети.
Тодор Пангев стартира последен, тъй като имаше наказание. Той обаче показваше много добри времена през уикенда и бе ясно, че не бива да бъде отписван.
На старта на надпреварата нямаше размествания в първа редица. Димитър Дулички загуби една спрямо Кирил Стоянов, а големите губещи след първи завой бяха пилотите на Turbo – Иван Леонов и Калоян Иванов, както и Димитър Пашов и Димитър Центелович.
Центелович определено изпитваше проблеми да удържи болида си и се отказа малко преди края на първата обиколка.
След проблемите на старта пък шансовете на Пашов да остане в битката за титлата при пилотите сякаш се изпариха, след като вече се движеше последен.
Следващият отпаднал бе Калоян Иванов, който се удари челно в стените около пистата и повреди тежко болида си, което не му позволи да продължи.
В края на първата обиколка станахме свидетели и на един от най-колоритните моменти през сезона. Тодор Пангев успя да изпревари две коли на последния завой с дрифт, на какъвто би завидял и шампиона от Формула 1 Нелсън Пикет.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Междувременно в челото Дулички притискаше Кирил Стоянов за третата позиция. Всичко това бе идеално за Христо Ичов и Румен Статев, които се откъсваха напред. Все пак зрителите едва ли съжаляваха, тъй като Дулички и Стоянов показаха една от най-добрите битки през сезона, като акцента в нея бе върху взаимното уважение и пазене между тези пилоти.
Все пак след няколко атаки Дулички успя да изпревари Стоянов и вече бе трети, като пред него на около две секунди се движеше Румен Статев.
През това време Димитър Пашов бе наваксал част от изоставането си и вече водеше битка с Иван Леонов за седмата позиция.
В крайна сметка нервите на младока Леонов не издържаха и той допусна грешка в първи сектор.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Следващият пилот в списъка на Пашов бе неговият полу-съотборник Методи Тодоров. Подобно на Леонов Методи също допусна грешка на същото място и загуби една позиция.
В челото Дулички и Статев пък показваха сходни времена и разликата между тях все така бе около една секунда.
На първа позиция Христо Ичов показваше недостижимо темпо и само за седем обиколки успя да натрупа преднина от десет секунди пред Статев.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Доброто каране на Пашов продължаваше и не след дълго той успя да изпревари Тодор Пангев за шестата позиция. Интересното в случая е, че изпреварването отново бе на същото място както предните две и от Управата на лигата се пошегуваха, че трябва този завой да бъде прекрътен на името на Пашов. Малко пред Димитър пък бе Кирил Стоянов и явно това щеше да е следващата цел на Пашов.
В борбата за втора позиция Дулички бе в позиция за атака срещу Статев, но не прецени добре момента си на спиране и допусна грешка, която му коства около секунда изоставане.
Нервите на Статев обаче не издържаха и в края на следващата обиколка той допусна да се завърти, което му коства пасив от цели осем секунди спрямо Дулички.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
В това време гонитбата между Пашов и Стоянов продължаваше с пълна сила, а малко зад тях такава имаше и между Иван Леонов и Андрей Митров.
В крайна сметка Пашов, който очевидно бе по-бърз успя да вземе своето и вече бе четвърти. Всичко това пък ставаше пред погледа на Пангев, който бе шести.
В борбата по-назад Андрей Митров бе поизостанал и вече не бе в позиция за атаки спрямо Иван Леонов.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
27 обиколка пък бе последна за Кирил Стоянов, който прегря своя двигател и напусна надпреварата от зоната на точките. Това пък позвили на Тодор Пангев да се придвижи с една позиция по-напред и вече бе пети, стартирал от единадесета позиция.
Христо Ичов посети механиците си за пръв и последен път в края на 27 обиколка, като на метри пред него изскочи Димитър Дулички. Със старите си гуми обаче Дулички нямаше шанс и Христо успя бързо да възвърне лидерството си.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Проблемите за Дулички обаче тепърва започваха. Обиколка след Ичов бе ред и за бокс за Дулички. Димитър обаче привиши драстично скоростта в бокса и бе наказан с наказание от 10 секунди при механиците си, което сложи край на амбициите му за втората позиция. След края на надпреварата Дулички се оплака, че копчето за ограничение на скоростта е засякло и това било причината за грешката. Все пак кюстендилецът имаше голям аванс спрямо Пашов и все още бе в позиция за качване на подиума.
По същото време пък Иван Леонов показа нагледно как НЕ трябва да се върне на пистата един пилот, след като е излязъл извън очертанията на пистата. Със скандално връщане назад Леонов предизвика инцидент с Андрей Митров, в резултат на което Митров загуби предното си крило а Леново задното си. Докато се добере до бокса Леонов едва не доведе и до отпадането на Дулички. Пашов пък бе принуден да излезе извън очертанията на пистата, за да не се натресе в болдиа на Иван.
Но обаче далеч не бе всичко. Двигателят на Леонов прегря и изпуши, което доведе до отпадане на Леонов. Проблемът тук бе, че нямаше кой да прибере колата на Леонов, която се озова на мястото за пит стоп на Андрей Митров, който бе принуден няколко пъти подред да влиза в бокса, чакайки Леонов да набие ескейп и да му освободи мястото.
Всичките тези инциденти пък накараха Управата да разгледа отново карането на Леонов. Очаква се решение по случая в близките дни.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
До края на надпреварата най-интересното място бе битката за петата позиция между Тодор Пангев и Димитър Пашов. В крайна сметка след грешка на Пангев по-предната позиция вече бе за Пашов.
Димитър Дулички, който бе на позиция за спечелване на титлата пък започна да трупа грешка след грешка, като след една такава едва не се стигна до удар в стените със скорост от 300 км/ч. Все пак Дулички извади късмет и успя да продължи без да губи позиции.
След безгрешно каране победата бе за Христо Ичов. Радостта му бе двойна след като отборът на EventaF1 Team спечели титлата при конструкторите след категорично превъзходство през целия сезон.
Радост имаше и за отбора на Turbo Racing, където Дулички спечели тяхната първа титла при пилотите и догодина за пръв път ще видим този легендарен отбор с номера 1 и 2.
От състезанието пък точки взеха само седем пилоти: Ичов, Статев, Дулички, Пашов, Пангев, Тодоров и Митров.
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Българска Рейсинг Лига - ГП на Япония 2012
Само два кръга остават до края на сезона като основната въпросителна изглежда е дали бясното финално темпо на Христо Ичов ще му стигне за второто място при пилотите или Пашов ще устиска преднината си.
След силното си каране пък Румен Статев е основен фаворит за четвъртото място.
Борба ще има и между Владимир Стоянов и Тодор Пангев за петата позиция.
Българска Рейсинг Лига - Класиране пилоти след 13 кръга
При конструкторите всичко около първото място е решено, като ни очаква ожесточена борба за втората позиция.
Българска Рейсинг Лига - Класиране конструктори след 13 кръга
На 25 ноември пък предстои състезанието за ГП на Абу Даби на пистата Яс Марина. От Управата на лигата заявиха, че е възможно версията на пистата да бъде сменена, но също така заявиха, че първо ще направят пълна проверка на сегашната версия преди да взимат каквито и да било решения.
Карта на пистата Яс Марина в Абу Даби

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *