Блестяща победа за Тодор Василев в Бахрейн

Тодор Василев

Тодор Василев от отбора на EventaF1 Team спечели четвърти кръг за сезон 2012 в Българската Рейсинг Лига и стана четвъртият различен победител в четири старта до този момент.
Втори и трети завършиха Димитър Пашов и Диян Костадинов също от отбора на Евента Интернешънъл.
В петицата имаше и още една Евента – тази на Румен Статев, като единствен от останалите отбори в петицата успя да завърши Дулички от отбора на Turbo Racing, който се класира четвърти.

Тодор загатна за амбиции за победата още по време на свободните тренировки, като ги спечели с време 1:29.523. Доброто му темпо продължи и в квалификацията, спечелена отново от него с време 1:28.969.

На старта Василев потегли чудесно и с лекота задържа лидерството си, следван от двата болида на Евента Симрейсинг. Малко по-назад големи проблеми изпитваха болидите на Турбо Рейсинг като те не спираха да грешат и се озоваха в дъното на колоната.

В петата обиколка Диян Костадинов поведе битка с Румен Статев за третата позиция, но тя не продължи дълго тъй като Костадинов се завъртя на последния завой. Малко след него същото стори и Ясен Стамов.
Това позволи на Тодор Василев и Димитър Пашов да се откъснат и да развият стратегиите си. Василев бе избрал по-агресивна такава с две спирания, докато Пашов отново заложи на любимата си стратегия със само едно спиране при механиците.
БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
Не след дълго в опит за изпреварване срещу Диян Костадинов грешка допусна и Сашо Велев, който след това се размина на милиметри от съотборника си Димитър Дулички. Тук удар между тях като нищо можеше да доведе до отпадане и на двете коли на Турбо Рейсинг.
На Велев обаче не му бе скучно и той се включи в борбата за осма позиция заедно с Тодор Пангев и Владимир Стоянов. В опит за атака срещу Стоянов обаче Велев допусна ново завъртане и по всичко личеше, че това няма да бъде неговото най-добро състезание.
БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
В челото Василев така и не успяваше да се откъсне от Пашов и по всичко личеше, че борбата за победата тепърва започваше. Трети с много добро темпо пък се движеше новото попълнение на Евента Симрейсинг – Румен Статев, който вървеше към първия си подиум в лигата.

Назад поредната порция завъртания на Сашо Велев доведоха до неговото отпадане. Това пък за пореден път остави Дулички сам в борбата с Евентите. Все пак за радост на феновете на Турбо Рейсинг Димитър успя да се изкачи до петата позиция и поддържаше темпо, което може би щеше да стигне за подиум.

БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
Зрителите пък въобще не скучаеха. Камерите следяха Влади Стоянов и Тодор Пангев, които бяха най-интересното място на трасето по това време. Атака след атака следваха тук, като пилотите непрекъснато се движеха в пакет и никой не успяваше да се откъсне напред.

Малко по-напред грешка на Танков позволи на Стамов да го доближи и да планира атаки.

БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
Двадесет и първата обиколка бе към своя край и се оказа, че е време за първия пит-стоп на лидера Тодор Василев. Това позволи на Димитър Пашов да поведе колоната и да мечтае за победа.

Румен Статев пък също посети механиците си и това го отведе на пета позиция зад Костадинов и Дулички.

В борбата за пета позиция пък Тодор Пангев успя да се откъсне на около пет секунди пред Стоянов.

БРЛ 2012 - Гран При на Бахрейн
Само 10 обиколки пък бяха нужни на Тодор Василев да настигне Димитър Пашов с новите си гуми. Тук зрителите отново се чудеха дали Пашов е избрал правилната стратегия. Пашов се бореше мъжки, но много по-доброто сцепление в болида на ЕвентаФ1 си каза своето и Василев поведе отново.
Тук и на двамата предстоеше по един стоп до края и бе ясно, че Василев е абсолютният фаворит за победата.
БРЛ 2012 - Гран При на Бахрейн
Това обаче далеч не бе единственото интересно място на пистата. В тридесет и втората обиколка своя бокс на прави и Диян Костадинов, който излезе на метри зад Димитър Дулички. Феновете бяха затаили дъх в очакване на битка.
Такава обаче нямаше, тъй като Дулички успя да нацели невидима стена на старт-финалната права. От удара Турбо-то полетя във въздуха. а стова амбициите на Турбо Рейсинг Груп за подиум си заминаха.
За радост на отбора от Кюстендил обаче по колата на Димитър нямаше сериозни повреди и той можеше да продължи надпреварата.
БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
В четирдесет и петата обиколка Василев посети за втори и последен път механиците си. Преди бокса той имаше преднина от приблизително двадесет и пет секунди пред Пашов. Механиците на Евента си свършиха чудесно работата и Тодор нямаше проблеми да излезе начело и да се устреми към победата в състезанието.

Битка за четвъртата позиция пък имаше между Дулички и Статев.

БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
Най-интересното място до финала бе битката между Дулички Статев. Новите гумите на Статев му позволиха бързо да настигне болида на Турбо Рейсинг, но по-високата скорост на правите на червения болид не оставяха шансове на Статев.
В крайна сметка обаче нервите на Статев не издържаха и той допуска завъртане четири обиколки преди финала.
БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
След 57 перфектни обиколки Тодор Василев грабна победата и стана четвъртия различен победител в четири старта от началото на сезона.
Втори завърши Пашов, а почетната стълбичка допълни Дидо Костадинов.
По-назад точки взимат още: Румен Статев, Димитър Танков, Владимир Стоянов, Тодор Пангев и Здравко Сребрев. Без точки от Бахрейн пък останаха Ясен Стамов, който получи повреда в двигателя си десетина обиколки преди финала и Сашо Велев.
БРЛ 2012 - ГП на Бахрейн
В идните дни очаквайте още материали за състезанието в Бахрейн!
След едва една седмица пък предстои следващото състезание – ГП на Монте Карло, където със сигурност ни очаква шоу!

Facebook Comments

Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *