Тук може да намерите информация за мода използван през Сезон 5, като целта е симулация на болидите от Ф1 за 2016-а година:

Оригинален мод: F1 AL 2016 от El Rey Guiri

Физичния модел е напълно преправен, като това са някои от основните аспекти:

  • Гуми Пирели с индивидуални параметри на смесите и динамичен диапазон на температурите им. Оптималните температури за всяка смес са: 100 C за Ultra Soft, 110 C за Super Soft, 130 C за Soft, 120 C за Medium и 140 C за Hard.
  • Налягане на гумите зададено по-високо от оптималното, според ограниченията на Пирели през Ф1 сезон 2016. Препоръчваме да се използват винаги минималните настройки (159 kPA за предни гуми и 141 kPa за задни), за да се избегне ненужно прегряване и загуба на сцепление.
  • Емулиран турбо двигател (до колкото rFactor позволява) с ранен въртящ момент и 900+ к.с. при 11 000 оборота.
  • Управление на разхода на гориво с обърната Boost система (1 за максимална мощност и разход, 10 за минимални). Това е направено за да се предотврати използването на бутона Temporary Boost в играта.
  • Аеродинамика с по-чуствителен към височината дифузьор и забележима загуба на притискане при движение зад други болиди. Максимално притискане от дифузьора се постига приблизително при 0 см височина отпред и 4.3 см височина отзад.
  • По-реалистични настройки на крилата, с 10 опции за задно крило и 60 за предно. За да запазите балансът на болида когато сменяте ъгъла на крилата, 1 клик за задно крило се равнява на около 6 клика за предно.
  • Оптимален температурен прозорец за спирачките: между 250 C и 950 C.
  • Стандартизирана стойносто на междуосието за всички коли, базирана на данни събрани от сезон 2016 в Ф1.

Износването на гумите и разходът на гориво са увеличени за да си паснат с дистанцията от 75% на състезанията от Сезон 5. Силно се препоръчва използването на rfDynHud или подобен плъгин, за да се следят температурите и износванията докато се кара. Сетъпът по подразбиране е добра отправна точка за която и да е писта, тъй като има леко недозавиване и прави болида сравнително лесен за каране.